Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Milja
Kungas
@MiljaKungas milja.kungas@ess.fi

Esalainen

”Miksei ole Anianmiestä?” Tasa-arvo ja vaalit puhuttavat pientä koululaistakin

Kesän tullen maakunta tulvii toinen toistaan perinteikkäämpiä kesätapahtumia, joissa hyvällä tuurilla paistaa aurinko.

Kotikunnassani Asikkalassa yksi iso kansanjuhla on Anianpellon markkinat. Yhtä varmasti kuin siellä myydään metrilakua, kesähousuja ja pärekoreja, siellä valitaan myös Anianneito. Neidon tehtävä lienee edelleen – kuten oli silloin 20 vuottakin sitten – edustaa kuntaa erilaisissa tapahtumissa.

Kaikille avoimessa yrittäjien järjestämässä vappujuhlassa Anianneito joutuu tai pääsee hyppäämään Vääksyn kanavaan, sinne sulkuporttien väliin.

Kävimme perheeni kanssa tuttuun tapaan tänäkin vuonna ihmettelemässä tätä jännittävää molskahdusta. Kahdeksanvuo-tias poikani istuskeli katselemassa kanavan reunalle marssineita hyppääjiä, joilla oli komeat märkäpuvut. Hän seurasi ihastuneena hyppyjä ja kelluntaa hyisessä vedessä.

– Miksi sinne pääsee vain Anianneito? Miksei ole Anianmiestä? hän tokaisi yhtäkkiä.

Pojan vaikuttimet kysymykselle ovat varmasti vilpittömät. Hän haaveilee, että pääsisi itse joskus loikkaamaan kanavaan kellumaan hurraa-huutojen kannustamana.

Siinäpä työsarkaa Anianpellon markkinaohjelmaa suunnitteleville järjestäjille.

Kun nyt tässä maailmassa tasa-arvoa niin kovasti perätään – oikeutetusti toki – niin olisiko tässäkin päivittämisen paikka? Voisiko markkinaväki äänestää Anianneidon ohella myös Anianmiehen sopivien ehdokkaiden joukosta?

Kevään eduskuntavaaleissa iloittiin siitä, että niin moni nainen pääsi läpi. Minäkin iloitsin, vaikka äänestinkin tällä kertaa miestä. Vaaleissa pyrin äänestämään aina sopivaa ihmistä. Joskus se on nainen, joskus mies. Toisinaan olen kokenut pikkuisen huonoa omaatuntoa siitä, että en pidä oman sukupuoleni puolia näkyvästi ja vahvasti.

Nyt käsillä ovat EU-vaalit. Jälleen pohdin valintaani ihmisen kautta. Parissa edellisissä EU-vaaleissa ääneni on mennyt naisihmiselle. Nyt valitsen miesihmisen, joka on viime vuosina vakuuttanut minut ajatuksillaan, puheillaan ja teoillaan – aiemmin hyvinkin näkyvällä poliittisella paikalla. Tälläkin hetkellä hän edustaa monia minulle tärkeitä näkemyksiä.

Vaikka valitsemmekin edustajat vain muutamaksi vuodeksi kerrallaan, ajattelen niin, että valinnallani on merkitystä paljon pidemmällekin tulevaisuuteen. Sillä minkä numeron raapustan äänestyslappuun on merkitystä myös omille lapsilleni, nyt ja vastakin.

Oma jälkikasvuni on osoittanut vaalirummutuksen myötä hitusen kiinnostusta politiikkaa kohtaan, muun muassa vanhempien äänestyspäätökset ja vaikuttimet valintaan ovat kiinnostaneet.

Toivottavasti mahdollisimman moni muistaisi mihin demokratia perustuu. Jos äänestysprosentti on esimerkiksi 30, sen 70 prosentin on turha valittaa valinnoista ja seuraamuksista.

Siksikin – äänestä – muutakin kuin sitä Anianneitoa.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi