Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Mervi
Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi

Esalainen

Luonto iskee takaisin, vaikka yksiö kerrallaan

Kotipihassamme on kaksi linnunpönttöä. Pitkään odottelimme niihin vuokralaisia, ja tänä keväänä tärppäsi. Omenapuuhun ilmestyi pieniä tirppoja, jotka valokuvaukseen innostunut aviomies pitkän putken läpi tunnisti sinitiaisiksi. Seurasimme kohteliaan välimatkan päästä niiden kisailua eli riiaamista. Tärppäsi herra tiai­sellakin, koska filmille tallentui sinitiainen tunkemassa tuppoja sammalta pesäpöntön aukosta sisään. Tirpat valtasivat puuliiterin päädyssä olevan pesän.

Toisesta omenapuusta kuului armoton nakutus. Jokin toinen tirppa suurensi liian pientä suuaukkoa. Tämä mökki on sellaisessa paikassa, että sinne melkein näkee. Hiiviskelin lähellä kurkkimassa, miten talonvaltauksessa on käynyt. Suuaukosta näkyi hahmo. Puuliiteriinkin joku kävi pykäämässä pesän. Jätimme lampaanvillaa tarjolle rakennusaineeksi.

Vanhassa omenapuussa on monena kesänä ollut räksänpesä, joten oli kiva nähdä, että tutussa oksanhangassa käytiin ainakin koeistumassa. Pesä on sen verran latvassa, että joudumme jännittämään, tuliko siitä myös lastenhuone.

Vanhaan, maahan pudonneeseen linnunpönttöön muurahaiset tekivät kekonsa. Kun niiden serkut yrittävät taloon sisään, ne saavat äkkilähdöt.

Puuliiterin koloasuja jäi yhtenä päivänä kääpiöpinserin leukoihin. Näin takajalat ja hännänpään ennen sen katoamista kolmekiloisen metsästäjän nieluun.

Autokatoksessa oli viime vuonna ampiaispesä. Opetimme koirille sanan ”ei” ja vieraille ”älä huido”. Elokuussa oli tuskallista istua pihalla grillaamassa, kun ampparit yrittivät jaolle.

Pihassa on käynyt myös siili ja kettu. Rusakoita on ainakin kaksi, puluja viimeksi suoritetussa tarkistuslaskennassa 11 yhdellä kertaa. Oravat ovat oppineet hyppäämään keikkuvalle lintulaudalle putoamatta.

Rusakoista toisen kääpiöpinserit ovat yhyttäneet, hölmö ei pomppinut ajoissa karkuun. Toinen roikkui kurkussa ja toinen mahassa, mutta rusakko pääsi karkuun. Pysyykö se poissa? Mitä vielä. Tyyppi hengailee pihassa aitojemme sisäpuolella ja näyttää koirille kieltä.

Kukkapenkissä suosimme perhoskasveja, ja meillä oli hyönteishotelleja pihassa monta vuotta ennen kuin niistä tili hipsteritrendi.

Vuokralaiset ovat vallanneet pihamme. Emme asu keskellä metsää, vaan melko keskellä kaupunkia. Luonto ottaa omakseen nurkat ja oksanhangat kun silmä välttää. Nyt me hiivimme puutarhassa, että asukkaat saavat pesiä rauhassa. Puuliiteriin on asiaa, jahka lapset ovat lentäneet pesästä. Tervetuloa vain, tilaa riittää ja edullisia yksiöitä on tarjolla.

P.S. Lehtokotilot älkööt vaivautuko.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi