Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Chiméne
Bavard
chimene.bavard@ess.fi

Esalainen

Asuntokaupat silmät puolittain ummessa

Neljätoista vuotta sitten elimme mieheni ja silloisen koiramme kanssa jännittäviä hetkiä. Purimme muuttokuormaa ja silmäilimme lievässä paniikissa ostamamme rintamamiestalon nurkkia. Vanhan talon tapetit repsottivat, sisäkatot olivat likaisen kellertäviä eikä talossa ollut toimivaa suihkua. Kerrostaloissa asuttujen vuosien jälkeen iloitsimme suuresta pihasta, jonka kasveja en tunnistanut.

– Hyvä tästä tulee, mies vakuutteli, kunnes viemäriputket hajosivat ja jouduimme aloittamaan ensimmäisen suuren remontin paljon aikaisemmin kuin olimme suunnitelleet.

Talossa viettämämme ensikuukaudet ovat pulpahtaneet mieleeni, kun olemme katsoneet Asuntokaupat sokkona –ohjelmaa. Me kyllä valitsimme talon ihan itse, ja kävimme sitä katsomassa pari kertaa ennen tarjousta, mutta asuntokuumeeni oli niin kova, että olisin tarvinnut ammattilaisen apua. En huumassani ajatellut elämäni suurinta kauppaa pitkäaikaisena sijoituksena, vaakakupissa painoi enemmän mielikuva kahvihetkistä talon idyllisellä kuistilla. Jälkeenpäin voin sanoa, että niitä kahvitteluja on ollut paljon harvemmin kuin imurin kanssa kiroilua rappusissa. Pihan kasvit ovat edelleen vieraita, mutta lumikola on tullut tutuksi.

Sittemmin olen välillä harmitellut myös kahta ”pikkujuttua” eli talon sijaintia ja kokoa. Vaikka perheemme on kasvanut kahdella lapsella, neliöitä on arkeen liikaa. Lapset käyvät omissa huoneissaan vain nukkumassa. Alakerran ”toinen olohuone” toimii tyylikkäästi ylimääräisen tavaran varastona. Koska ihan lähellä ei asu muita lapsiperheitä, kavereita nähdäkseen lapset tarvitsevat autokyydin.

Yli 30 vuotta kiinteistövälittäjänä toiminut Terhi Loikkanen lataa tuoreessa Aamulehden haastattelussa monta kutkuttavaa mielipidettä. Loikkasen mielestä asumisen väljyys on kääntäen verrannollinen onnellisuuteen, eli mitä tiiviimpää sen yhteisöllisempää. Loikkanen kannustaa lapsiperheitä ostamaan ennemmin pienen kerrostaloasunnon hyvältä paikalta kuin isomman rivarikämpän kauempaa. Kahden kerroksen rivitalot kokenut välittäjä kieltäisi kokonaan. Yhtä turhiksi hän mainitsee ranskalaiset parvekkeet, joille ei ole oikeasti mitään käyttöä.

Hymähtelen ja nyökyttelen. Viisaita sanoja. Ammattilainen on varmaan oikeassa.

Sitten avaan silmäni kokonaan auki ja totean mieheni olleen oikeassa. Talostamme tuli hyvä ja rakas. Työtä se on vaatinut ja rahat ovat kadonneet, mutta siitä tuli näköisemme. Uskon, että myös sokkona kotinsa ostaneet kärsivät välillä asuntokrapulasta. Toisen valitsema voi ruveta tökkimään hyvinkin nopeasti eikä siitä kehtaa valittaa. Kaunis sohva ei ole välttämättä se paras istua.

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi