Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Saara
Larkio
saara.larkio@ess.fi

Esalainen

Naapurikyttääjän unelma onkin rivitalo

Kerrostalon ja omakotitalon pahimmat puolet yhdessä! puuskahti kollega, kun kerroin jokunen vuosi sitten muuttavani rivitaloon. Ihmettelin tuolloin, mistä moinen ajatelma kumpuaa. Minulla oli siihen mennessä kokemusta vain omakotitalo- ja kerrostaloasumisesta. Mietin, että ei, eihän se rivitaloasuminen mitenkään voi niin kamalaa olla.

Kun eri asumismuotoja verrataan toisiinsa, rivitaloissa riidellään eniten. Helsingin Sanomat selvitti taannoin, että Helsingissä rivitalossa on 19 kertaa todennäköisempää kuin kerrostalossa, että naapuri haastaa oikeuteen.

19 kertaa! Selvityksen tulos pistää miettimään, mikä rivitaloasumisessa aiheuttaa niin vakavaa sekoamista, että ollaan valmiita hassaamaan kottikärrykaupalla euroja taisteluun eri oikeusasteissa. Jotkut taloyhtiöt ovat niin riitaisia, että isännöitsijätkin ottavat jalat alleen.

Rivitalokotia myydään sillä ajatuksella, että siellä saa asua omakotitalomaisesti, mutta hieman edullisemmin. Omaa pihaa on kiva kupsutella, jos sellaisesta tykkää. Oman pihassa saa myös yleensä olla rauhassa. Lasten ja remontin äänille allergisten ei pidä muuttaa rivitaloon eikä mihinkään muuhunkaan taloon, joka on millään lailla muiden ihmisten läheisyydessä.

Kuten eräs tuttava sanoi, rivitalossa ollaan myös ”aika iholla”. Jos on taipumusta naapurikyttäämiseen, rivitaloasuminen tarjoaa siihen oivalliset puitteet. Pienessä pihapiirissä on helppo havaita, kuka käy töissä ja kuka ei, kuka pysäköi huolimattomasti ja kenen lapset tekevät taloyhtiön tihutyöt.

Myös naapurikateus saattaa rehottaa valloillaan rivitalossa, jos naapurin tyyli laittaa omaa pihaansa ei miellytä silmää tai sydäntä, tai jos toisen ahkeruus ärsyttää, kun itse haluaisi vain olla möllöttää ja antaa aidan kasvaa sammalta.

Jos naapurin elo alkaa kuumentaa tunteita, kannattaa pysähtyä miettimään, onko se kukkaruukun paikka tai yöllinen vessan vetämisen ääni todella naapurisovun uhraamisen arvoinen asia. Ihan jokaisesta aidanpätkästä ei kannata tehdä yhtiökokoustason kysymystä. Jokaisella on oikeus tulla kotiin ilman ahdistusta siitä, mistä se naapuri mahtaa tällä kertaa keksiä valittamisen aihetta.

Meidän perhe tykkää rivitalokodistaan hurjan paljon. Viihdymme kotona enimmäkseen omissa oloissamme, mutta silloin tällöin tulee vaihdettua naapureiden kanssa muutama sana. Se riittää meille, mutta tiedämme, että jotkut naapureistamme ovat jopa ystävystyneet keskenään. Aika näyttää, onko kollegani oikeassa, vai pääsenkö sanomaan hänelle, että ähäkutti, meilläpä on edelleen tosi kivat naapurit!

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi