Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Markus
Pirttijoki
markus.pirttijoki@ess.fi

Esalainen

Yksi lobbariryhmä puuttuu ilmiöpöydistä

Hallitusneuvottelujen alla ja aikana on riittänyt vauhtia ja draamaa. Antti R. yritti aikansa taivutella kokoomusta sinipunaan, mutta näkemykset talouspolitiikasta jäivät kauaksi toisistaan. Orpo ei taipunut. Voi olla, että taivuttajia löytyy jatkossa omista joukoista. Antti H. kuopii jo maata.

Kun yritys demarivetoisesta sinipunasta meni mönkään, apuun kelpasi keskusta, mutta uusilla ministerikasvoilla. Olisihan se vähän kiusallista, jopa keskustalle, jos edellisen hallituksen ministeri joutuisi nyt uudessa hallituksessa tekemään täysin päinvastaista politiikkaa oman itsensä kanssa.

Keskusta saa syksyllä uuden puheenjohtajan. Antti K. kuopii jo maata. Pian meillä voi siis olla neljän suurimman puolueen johdossa kolme Anttia. Keskustaväelle hallitukseen meno lienee hyvä juttu. Rinteen hallituksessa keskusta voi tehdä keskustalaisempaa politiikkaa kuin Sipilän hallituksessa. Ja maakunnat kiittävät.

Sipilä nosti Suomen pinnalle keinoilla, jotka olivat liian ronskeja varsinkin keskustan perinteiselle siivelle. Tarkoitus ei pyhitä keinoja, vallankaan politiikassa. Tämän huomasi aikoinaan myös Saksan liittokansleri Gerhard Schröder. Hän rakensi Saksasta taloudellisesti elinvoimaisen, mikä kantoi hedelmää pitkään. Keinot eivät kuitenkaan olleet demarien mieleen, ja Schröderille näytettiin ovea. Ajattelin jo Sipilän aloittaessa, että kun yhdistää yritysjohtajan ja politiikan, se on tulos ja ulos.

Kun eduskunnan tuolileikistä päästiin eteenpäin, päästiin pöytiin. Rinteen johdolla neuvotteluja alettiin käydä kahdeksan teeman kautta niin sanotuissa ”ilmiöpöydissä”. Nimi ei pöytää pahenna, mutta kokoonpano vähän ahdisti.

Kävi ilmi, että pöytiin istutettiin myös lobbareita, tiettyjen tahojen edunvalvojia. Eniten julkisuutta sai Miltton Networksin osakas Elina Moisio. Milttonin asiakas on muun muassa Saab, joka on mukana hävittäjäkisassa. Seuraava hallitus tekee valinnan hävittäjistä. Moisio ymmärsi väistyä neuvotteluista. Kilpailevan viestintätoimiston Tekirin hallituksen puheenjohtaja Harri Saukkomaa oli kuulemma tarjonnut kriisiviestinnän konsultointia Milttonille, muttei kelvannut. Vähän sama kuin Ruotsi tarjoaisi omaa maalivahtiaan Leijonille jääkiekon MM-kisoissa.

Lobbareista puheen ollen yksi Suomen tulevaisuuden kannalta oleellinen ryhmä neuvotteluista puuttuu. Se on jopa hävittäjiä ja ilmastonmuutoksen torjumista tärkeämpi. Suomea ei pelasta Hornetien määrästä ja hakkuista kinastelu vaan äidit. Ilman äitejä ei ole lapsia ja ilman lapsia ei ole tulevaisuutta. Juuri nyt sillä saralla näyttää vähän huonolta.

Muistetaan äitejä, myös hallitusneuvotteluissa.

Markus Pirttijoki
markus.pirttijoki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi