Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Vili
Uuskallio
@ViliUuskallio vili.uuskallio@ess.fi

Esalainen

Pelataanko Lahtea ulos Green Capital -kisassa?

Lahti on kolmatta kertaa finaalissa Euroopan komission Green Capital -kilpailussa. Juhannuksen alla ratkeaa, palkitaanko Lahden sitkeys, vai joutuuko kaupunki hautaamaan haaveensa Euroopan vihreän pääkaupungin tittelistä.

Vuosi sitten Lahden hakemus arvioitiin parhaaksi, mutta voiton vei Lissabon. ”Aluepolitiikkaa”, Lahdessa kommentoitiin ja luultavasti aivan aiheellisesti.

Tällä kerralla Lahdella on finaalissa kaksi vastustajaa Ranskasta: Lille ja Strasbourg. Näistä jälkimmäisen valinta olisi yllätys, sillä Euroopan parlamentin toisena kokouspaikkana Strasbourg hyötyy unionista valtavasti muutoinkin.

Pohjois-Ranskassa sijaitseva Lille on esikaupunkeineen yli miljoonan asukkaan keskus vain runsaan puolen tunnin junamatkan päässä Brysselistä. Kaupunki kertoo yhdistävänsä kestävän asumisen, taloudellisen toiminnan ja ilmastonmuutoksen torjunnan.

Lille on varmasti Lahdelle kova haastaja, muttei ainoa este ympäristöpääkaupungin statuksen saavuttamiselle. Green Capital -kilpailun rinnalla järjestetään alle 100 000 asukkaan kaupungeille tarkoitettu Green Leaf -kisa, jossa Lappeenranta on yksi finalisteista. Kyseistä titteliä havittelevat myös Limerick Irlannista sekä Meclehen Belgiasta.

Varmastikaan ei tule kyseeseen, että molempien kilpailusarjojen voitto menisi Suomeen. Lahdessa arvuutellaan nyt, onko Green Capital -peli pelattu niin, että alemman kategorian titteli annetaan Lappeenrannalle, jonka jälkeen tuomaristo toteaa kädet pystyssä, että Suomihan sai palkinnon.

Ranskasta Nantes toimi vihreänä pääkaupunkina vuonna 2013. Lahti olisi palkintohistorian pohjoisin ja itäisin ympäristöpääkaupunki. Pari vuotta sitten voiton vienyt Oslo onnistui juuri kolmannella yrittämällään. Lahden voittoa puoltavat myös kivihiilestä luopuminen ja henkilökohtaisen päästökaupan kokeilu.

Toisin kuin vuosi sitten, Lahdella on hakemukselleen valtioneuvoston tuki. Lahti on myös lobannut kovemmin kuin viime vuonna. Tukena on ollut komissaari Jyrki Kataisen kabinetti, jossa on lahtelaista väriä. Esimerkiksi kabinetin päällikkö Risto Artjoki on lähtöisin Hollolasta.

Käytännössä voittajan ratkaisevat komissaarit ja kabinetit, vaikka muodollisesti päätösvalta onkin jurylla.

Euroopan vihreä pääkaupunki -kilpailuun osallistumista on perusteltu sillä, että se kasvattaa turismia sekä lisää kaupungin tunnettavuutta ja kansainvälisen median kiinnostusta. Tittelin avulla voitaisiin saada uusia työpaikkoja ja investointeja.

Siitä, onko näin tapahtunut edellisille voittajakaupungeille, ei ole käytettävissä tutkimustietoa, huomauttaa Lahden tarkastuslautakunta arvioinnissaan.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi