Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Matti
Eve
@EveMatti matti.eve@radiovoima.fi

Esalainen

Kukaan ei kanna vastuuta - Lahdessakin nähty varojen holtitonta tuhlausta

Poliitikkojen ei kannata hämmästellä, kun vaaleissa noin kolmannes kansalaisista jättää äänestyssoikeutensa käyttämättä. Kun asiaa miettii maalaisjärjellä, monen nukkuvan mielipiteeseen on helppoa yhtyä. Loppupelissä taitaa olla niin, että ihmiset ovat vain kyllästyneet politiikkaan ja sen mukanaan tuomiin ilmiöihin.

Politiikkaa seuratessa nousee päällimmäisenä mieleen ajatus, miksi kukaan ei kanna vastuuta. Tämä ei ole vain valtakunnan politiikan ongelma, vaan ihan täällä kotinurkissa tätä vastuutonta rallia saa hämmästellä liian usein.

Valtuustoissa on taatusti yksityiselämässä menestyneitä ihmisiä. Mikä ihme siinä tapahtuu, kun valtakirja sujautetaan taskuun, niin näkökenttä sumenee.

Me olemme täällä Lahdessakin saaneet seurata aivan holtitonta yhteisten varojen tuhlausta. Homeisia koulurakennuksia korjataan useaan kertaan, vaikka asiantuntijat ovat suositelleet rakennusten purkua. Ammattilaisia ei kuunnella, vaan tehdään omin päin sutta toisen perään, kunnes lopulta joku viisastuu. Miljoonia euroja on jo ehditty viskomaan taivaan tuuliin ja kukaan ei ota vastuuta.

Vuosi sitten Liipolan monitoimitalon rakennusurakassa Asumisen ja rahoituksen kehittämiskeskuksen Aran tukirahoja muka ”unohdettiin” hakea. Tarjolla olisi ollut ilmaista rahaa reilut 600 000 euroa, mutta joku vain ”unohti” lähettää hakemuksen.

Tämäkin tunarointi kuitattiin olan kohautuksella. Tuo selitys ei menisi missään muualla kuin kuntasektorilla läpi.

Tuorein tapaus on surullisen kuuluissa Lahden mäkimonttu. Päättäjät eivät edes tienneet, mistä olivat päättämässä. Sitten ilmeni virkamiesten junailema 1,3 miljoonan euron betonitasanneurakka, joka myös näyttää uhkaavasti toteutuvan.

Tämäkin sotku on sylissä, vain valvonnan puutteen vuoksi. Kuka tästä vastaa? Ei kukaan. Selityksiä kyllä tullaan kuulemaan, mutta varsinaista vastuunkantajaa ei löydy.

Uskoakseni meillä monella on periaate, että sitä mikä ei ole omaa tulee, käsitellä varoen. Miksi tätä samaa ajatusmallia ei voisi noudattaa yhteisten asioiden hoidossa?

Iskeekö kuntatason poliitikoille vauhtisokeus, ja hetken päästä miljoona kaupungin budjetissa onkin vain pikkuraha. Ei se todellakaan ole pikkuraha, eikä se raha puussa kasva.

Äänestysprosentti nousisi varmasti, jos kansalaiset uskoisivat oikeasti päättäjien vilpittömyyteen. Harvassa on uutiset, missä jokin poliitikko on hanakasti tarttunut typeryyksiin.

Uskon, että ne vilpittömästi yhteisellä asialla olevat poliitikot kyllä saavat vaaleissa äänestäjiltä uuden valtakirjan, kun vain omalla toiminnallaan osoittavat olevansa yhteisellä asialla. Ehdokkaat voivat toki vaalikampanjoissaan luvata olevansa vastuullisia asioiden hoitajia, mutta mitä se tarkoittaa käytännön työssä? Ei mitään.

Nukkuvat äänestäjät eivät ole tyhmiä tai välipitämättömiä. Äänestämättömyys on vain heidän tapansa antaa luottamuslause, jonka arvo on täysi nolla.

Matti Eve
matti.eve@radiovoima.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi