Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Mikael
Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi

Esalainen

Karvalakki-Kisapuisto olisi täyttä haaskausta

Kisapuiston stadionprojektilla ei mene hyvin. Hankkeelta näyttää kadonneen se myötätuuli, joka vuosi­kausien jähmetyksen jälkeen puhalsi viime vuonna eteenpäin.

Toissa viikolla selvisi (ESS 25. 4.), että kaupunki selvittää, voisiko stadionin sittenkin rakentaa halvempana versiona kuin pöydällä ollut 10,4 miljoonan euron malli. Tiettävästi kolme miljoonaa euroa höylättäisiin pois.

Kuulostaa veronmaksajan korvaan mukavalta, noin äkkiseltään. Halvalla ei kuitenkaan usein saa hyvää, ja säästö täällä tarkoittaa kustannusta tuolla.

Nimenomaan veronmaksajan näkökulmasta karvalakkimalliseksi köyhdytetty Kisapuisto on epäilyttävä. Siellä ei kukaan pysty tekemään bisnestä. Taakanjakoa ei olisi, vaan kaikki vastuut ja kulut jäisivät kaupungin huoleksi.

Jos pääkäyttäjälle eli FC Lahdelle tarjotaan divisioonatason areenaa, divisioonatasolla kaikki myös pysyy, lähtien seuran maksamista vuokrista. En keksi, miksi FC Lahden pitäisi tai edes kannattaisi sijoittaa rahojaan riisuttuun stadion­hankkeeseen.

Saamatta jäisi myös Euroopan jalkapalloliitto Uefan Hat Trick -tukirahoitus, jonka edellytyksenä on stadionin europelikelpoisuus. Se olisi satoja tuhansia euroja ”ilmaista” rahaa.

En väitä, että kaikki myyntipuheet pitäisi niellä sellaisenaan. Isoja konsertteja on lupailtu suunnilleen jokaiseen Suomen kaupunkiin, joissa on ollut areenahankkeita käynnissä, ja niitä on paljon.

Mutta osa tapahtumapotentiaalista saattaa olla aliarvioitu.

Kun suomalaisjoukkue ENCE otteli suuresta e-urheilun kansainvälisestä turnausvoitosta maaliskuussa, ENCEn kanssa yhteistyötä tekevä Pelicans järjesti tapahtumaillan ja pystytti kisakatsomon Isku Areenan aulaan. Tupa oli täynnä.

Juuri tällaisia tapahtumia FC Lahtikin varmasti tavoittelee. Pelicansia vastaan se ei pysty kilpailemaan, mutta tapahtumabisneksessä on kasvun varaa ja tilaa useammille toimijoille.

Viime viikon uutisten jälkeen näyttää tosin vaikeammalta. Tapahtumayhtiö Lahti Events näkee tapahtumapotentiaalia Kymi­Ringissä ja haluaa investoida sinne kaksi miljoonaa euroa. Lahti kantaa silloin rahansa Iittiin eikä oman kaupunkinsa sydämeen Kisa­puistoon.

Kalliimpaa Kisapuistoa edellisellä valtuustokaudella sinnikkäästi jarruttanut kaupunginvaltuutettu Lasse Koskinen (ps.) on ilmaissut ilahtumisensa (ESS 27. 4.) säästö­version paluusta päättäjien ­pöydälle.

Lahtelaisena veronmaksajana ja urheilun ystävänä olen päinvastaista mieltä. Seitsemän miljoonaa euroa pieneen kasvojenkohotukseen ja sosiaalitilojen parantamiseen? Se vasta rahan haaskausta on.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi