Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Hanna
Myyrä
hanna.myyra@ess.fi

Esalainen

Ehkäise luonnon kulumista: kulje keskellä polkua

Vappuna käynnistyi taas retkeilyn kesäsesonki. Se näkyy retkeilyyn suunnitelluilla reiteillä ja niiden levähdyspaikoilla. Pelkästään luonnonrauhaa ja hiljaisuutta hakevalle väkeä saattaa olla joissakin paikoissa liikaakin.

Päijät-Hämeessä ja sen lähellä on runsaasti hyväkuntoisia ja hyvin huollettuja retkeilyreittejä, ja valinnan varaa on helpoista, pienten lastenkin kanssa kulkeville sopivista vaativiin vaellusreitteihin. Esimerkiksi Lammin Evo ja Heinolan Paistjärvi ovat hyvä vaihtoehtoja niille, joille Lahden Lapakisto alkaa olla jo liian suosittu.

Retkipolkujen alku- ja päätepisteisiin on varattu pysäköintipaikkoja ja reittien varrelta löytyy laavuja, kuivakäymälöitä ja nuotiopaikkoja puineen.

Retkikohteista ja reiteistä on löydettävissä helposti tietoa esimerkiksi luontoon.fi-, lahdenseudunluonto.fi- ja visitlahti.fi-sivustoilta. Retkikartta.fistä taas löytyvät kaikki reitit ja niiden varrelta löytyvät palvelut.

Koska ainakin Etelä-Suomessa kännykkäyhteydet yleensä toimivat myös metsässä, ei eksymisen vaaraa juuri ole, vaikka suunnistustaidot olisivat vähäiset. Retkeilystä on tullut paitsi suosittua myös helppoa, eikä se välttämättä vaadi erätaitoja.

Valmiit reitit auttavat retkeilijöiden lisäksi ympäröivää luontoa. Poluilla pysyminen estää muuta maastoa kulumasta ja tulipaikkojen rajaaminen estää ainakin sen, ettei lekosia viritellä mihin sattuu.

Arvostan niitä päätöksiä, joilla laajoja alueita esimerkiksi Lapin erämaista on suojeltu meiltä ihmisiltä. Erämaihin ei pääse kuin suksilla tai jalan, minkä vuoksi niihin eivät suuret joukot hakeudu.

Luonnonpuistoissa kaikki kulkeminen on rajattu vain merkityille poluille ja leirintämahdollisuudet ovat erittäin rajattuja. Se estää luontoa kulumasta.

Kulumisen näkee esimerkiksi suosittujen kansallispuistojen merkityillä reiteillä. Kun poluilla kulkee paljon väkeä, kasvusto kuluu pois, polut vähitellen laajenevat ja maan pinta paljastuu. Eroosio etenee, kun sateilta ja sulamisvesiltä ei suojaa enää mikään.

Yksinkertainen keino kulumisen ehkäisemiseksi on kulkeminen polun keskellä.

Lapin herkässä luonnossa kulkemista voidaan rajoittaa myös ajallisesti. On reittejä, joille pääsee vasta kesäkuun puolivälin jälkeen, jotta maa ehtii kuivua ja kasvit aloittaa kasvunsa.

Tällaisia päätöksiä kannattaa kunnioittaa, vaikka ne rajoittavat omia mahdollisuuksia. Luonnossa liikutaan luonnon ehdoilla.

Myös Etelä-Suomen luonnossa liikkuvan kannattaa pitää mielessä esimerkiksi lintujen pesintärauha. Vaikka koira olisi kuinka kiltti ihmisille, lintujen silmissä se on silti peto. Se tuntuu olevan joillekin mahdotonta ymmärtää.

Hanna Myyrä
hanna.myyra@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi