Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Markus
Pirttijoki
markus.pirttijoki@ess.fi

Esalainen

Koiraystävällinen kuningaskunta

Äkkiseltään kuulostaa erikoiselta, että Ruotsissa Hartola tunnetaan nimellä Gustav Adolfs Socken eli Kustaa Aadolfin pitäjä. Kyseisen Kustaan isä Kustaa III oli Ruotsin kuningas 1700-luvun loppupuolella, ja hän oli ratkaisevassa roolissa Hartolan synnyssä.

Kustaa III päätti, hartolalaisten kohteliaasta anomuksesta, irrottaa pitäjän Heinolan seurakunnasta omaksi itsenäiseksi kirkkoherra­kunnakseen 31. elokuuta 1784. Paikan kuningas nimesi 6-vuotiaan poikansa Gustavin mukaan.

Hartolalaisten kannalta asiat etenisivät varmasti vauhdikkaammin, jos kuningas eläisi vieläkin. Ei muuta kuin viestiä Tukholmaan, että VT4 välillä Hartola-Orakivensalmi on ihan susi, niin johan tulisi tarvittavat 25 miljoonaa ja tielle uusi pinta.

Kunkulle kävi kuitenkin köpelösti kapinassa jo 227 vuotta sitten, joten paikallisten täytyy tukeutua tulevaan hallitukseen ja sen kaukonäköisyyteen nelostien tarpeellisuudesta. Toivotaan, että poliitikot lukevat ely-keskuksen selvityksen kunnostuksen hyödyistä.

Hartola on Suomen ainoa pitäjä, joka on kunnanvaltuuston päätöksellä nimittänyt itsensä kuningaskunnaksi. Tämä tapahtui vuonna 1987. Perusteet olivat selvät: Hartola on kuninkaan perustama kunta. Kuninkaan vaikutus näkyy muutenkin.

Hartolan vaakunassa vuodelta 1965 on kahden palavan soihdun yläpuolella kuninkaan kruunu. Kunnantalo sijaitsee Kuninkaankadun varrella. Lisäksi kauppakeskus on nimeltään Valtikka, huoltoasema Kuninkaanportti ja hotelli Linna, ja talkoilla kunnostetaan ensi syksyksi 20 kilometrin vaellusreitti Kuninkaanpolku.

Intoa rakentaa olisi enemmänkin. Hartolassa haaveillaan keskustan uusista kerrostaloista, jotka houkuttelisivat uusia asukkaita niistä lähipitäjien ihmisistä, jotka nytkin käyvät töissä Hartolassa esimerkiksi Lehto Groupin elementtitehtaalla.

Uusien asukkaiden houkuttelu onkin Hartolassa kuninkaallisen tason kysymyksiä. Hartola aikoo olla Suomen koiraystävällisin kunta. Sen matkailumahdollisuuksien kartoittamisesta on kiinnostunut myös Lahden ammattikorkea­koulu.

Puitteitakin on jo valmiina. Linna-hotellin yhteydessä on yli 600 neliömetrin kokoinen halli, jonka keinonurmimatto mahdollistaa MM-tasoisten agilitykisojen järjestämisen. Suunnitteilla on koiraharrastajille myös kaksi ulkokenttää. Jos Vääksyssä on ilmailuun ja Iitissä pian moottori­urheiluun painottuva lukio, niin pitäisikö Hartolaan perustaa lukio aktiivisille koiraihmisille, oikein kuninkaallinen koirakoulu?

Elinvoimaisuus vaatii nokkeluutta ja pitkää pinnaa. Hartolasta löytyy molempia. Paikka voisi olla ruotsiksi myös har tåla, vapaasti suomennettuna kärsivällinen.

Markus Pirttijoki
markus.pirttijoki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi