Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Kimmo
Kangas
kimmo.kangas@ess.fi

Esalainen

Naapurissa päristely ei ympäristökuntaa paina

Lahti on parhaillaan mukana Euroopan vihreä pääkaupunki -kisan finaalissa. Vihreä pääkaupunki -titteli annetaan vuosittain kaupungille, ”joka luo ratkaisuja ympäristöystävälliseen urbaaniin asumiseen ja voi siten toimia inspiroivana roolimallina muille kaupungeille”. Kivihiilestä luopuminen, kiertotalouden kehittäminen ja hulevesistä huolehtiminen ovat esimerkkejä toimista, joilla Lahti on vahvistanut ympäristökaupungin imagoaan.

Vaikeammin ympäristökaupungin mielikuvaan sopii torstaina kerrottu uutinen, jonka mukaan Lahden kokonaan omistama Lahti Events olisi lähdössä pääomittamaan Iitin puolelle rakentuvaa KymiRingin moottoriratayhtiötä kahdella miljoonalla eurolla.

Oli moottoriurheilusta mitä mieltä tahansa, lajia ei voine pitää ainakaan erityisen ympäristöystävällisenä. Vaikka esimerkiksi formuloita ajetaan nykyisin sähköversioina, ei kisasirkuksen vaatima matkustelu ja kisoihin tarvittavan infrastruktuurin rakentaminen ole ekoteko.

Onko siis niin, että Lahden ympäristöimagoa on rakennettu vaivalla ja rahalla, mutta vihreys loppuu kunnan rajalle? Omalla takapihalla Pippo ollaan hautaamassa kehätien ja mahdollisen yritystoiminnan alle, mutta miljoonatuki naapurikunnan moottoriradalle ei ole ongelma. Poissa kunnasta, poissa mielestä?

Osallistumista KymiRingin rahoitukseen on tuoreeltaan perusteltu elinvoimainvestointina. KymiRingin odotetaan tuovan Lahteenkin muun muassa huomattavia matkailutuloja. Satunnainen pohtija voisi kysyä, eikö suuri osa tuloista olisi luvassa Lahteen myös ilman hankkeen pääomittamista?

Vai onko rahoitus yhä niin huteralla pohjalla, että koko hankkeen toteutuminen, tai ainakin eteneminen, on vaarassa ilman kahden miljoonan pääomitusta? Moottoriradan pääomitus ei ole millään muotoa kunnan ydintoimintaa. Yhtiön kautta rahoitus tehdään ainakin siksi, että taannoin Kouvolan myöntämä lainatakaus palautui oikeudesta bumerangina.

Kytkykaupassa Lahti Events on pääsemässä KymiRingin tapahtumatuottajaksi. Järjestely oli KymiRingillä käytössä myös viime vuonna, kun rahoittajaksi löytyi pienehkö nurmijärveläinen rakennusyhtiö Rakennusvarma, jonka on tarkoitus rakentaa alueelle muun muassa lomakiinteistöjä.

Lahti tarvitsee uutta elinvoimaa, mutta tällä hetkellä elämän eliksiiriä etsitään epämääräisilläkin avauksilla, joissa miljoonat tuntuvat olevan lähinnä rivi laskussa. Viimeistään kaupunginvaltuustossa on syytä avata, miksi pääomitus on välttämätön, ja mitä toisaalta tapahtuu, jos pääomitukseen ei osallistuta. Kynnysraha tuntuu korkealta, jos kahdella miljoonalla ostetaan lähinnä uutta tekemistä Lahti Eventsille.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi