Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Hanna
Myyrä
hanna.myyra@ess.fi

Esalainen

Kehopositiivisesti ylipainoa vastaan

Suomalaiset lihovat. Viime aikoina on kannettu ennen kaikkea huolta nuorten miesten ja lasten painonnoususta. Nuoret miehet tavoitetaan helposti armeijaiässä ja sitä kautta tilastoa on saatu pitkältä ajalta.

Lasten ylipainosta on vastikään julkaistu tuoretta tilastoa ja sekin antaa aihetta huoleen. Melkein joka neljäs lapsi tai nuori on ylipainoinen. Ylipaino on selvästi yleisempää pojilla kuin tytöillä, ja pojista lihavia on kahdeksan prosenttia. Vaikka asiasta on puhuttu jo pitkään, tilanne ei ole kääntynyt neljän vuoden seurantajaksolla parempaan suuntaan.

Ylipainoisia on eniten pienillä paikkakunnilla ja syyksi on arveltu sitä, että pitkät koulumatkat vähentävät liikuntaan ja harrastuksiin käytettävissä olevaa aikaa. Tämä on helppoa uskoa.

Painon aiheuttamista ongelmista voi olla hankalaa puhua, kun samaan aikaan tuodaan vahvasti esiin sitä, ettei tarvitse olla laiha eikä kilojaan tarvitse hävetä. Sinänsä olen tervehtinyt kehopositiivisuusajatuksia ilolla, koska ylipaino aiheuttaa usein syrjintää esimerkiksi työmarkkinoilla.

Monet ylipainoiset kokevat, että kaikki terveysongelmat leimataan painosta johtuviksi, vaikkeivät ne johtuisikaan. Ketään ei pitäisi arvioida pelkän painoindeksin perusteella.

Lasten ja nuortenkaan paino-ongelmaa ei voida ratkaista syyllistämällä tai tekemällä asiasta koko ihmisen leimaava. Laihdutus sopii kasvuikäisille kaikkein huonoimmin, ja tilannetta saadaan parhaiten korjattua sillä, että koko perhe on mukana muutoksissa.

Tutkimukset ovat myös tuoneet lihavuuden syistä uutta tietoa ja joissakin tapauksissa kyse voi olla suolistobakteereista. Suolistobakteerien siirrosta ulostesiirroin normaalipainoisilta ylipainoisille odotetaan yhtä lääkettä painonhallintaan.

Koska ylipaino aiheuttaa kiistatta terveysongelmia ainakin vanhempana, nuorten lihomiseen täytyy suhtautua vakavasti. Kerran kerääntyneistä ylimääräisistä kiloista on vaikeaa päästä eroon.

Koska ylipainoon on monenlaisia syitä erilaisista syömishäiriöistä alkaen, painon hallinta voi vaatia moniulotteista ja pitkäaikaista tukea koko perheelle. Pelkkien ruokaohjeiden ja -neuvojen jakaminen tuskin auttaa, sillä niitä on maailma pullollaan.

Kehopositiivisuus sekä lasten ja nuorten ylipainoon puuttuminen ovat haastava yhdistelmä. Se on kysymys, jota asiantuntijat ovat varmasti pohtineet pitkään.

Tulosten valossa näyttää, että viime vuosina asiaa ei ole kyetty hoitamaan erityisen menestyksekkäästi. Koska syitä on monenlaisia, täytyy ratkaisujakin olla monta. ”Sipsien tilalle porkkanaa” voi kuulostaa pätevältä neuvolta, mutta tuskin tepsii kovin moneen.

Hanna Myyrä
hanna.myyra@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi