Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Markus
Pirttijoki
markus.pirttijoki@ess.fi

Esalainen

Iitistä veneellä shoppailureissulle Tallinnaan

Mitä yhteistä on Pohjois-Korealla, Olkiluodon kolmannella ydinvoimalalla ja vajaan 7 000 asukkaan Iitin kunnalla Kymenlaakson länsireunalla?

Kun iittiläiset päättivät selvittää asukkaidensa mielipidettä kotimaakuntansa vaihtamisesta Kymenlaaksosta Päijät-Hämeeseen, tulos oli likimain yhtä murskaava kuin pohjoiskorealaisissa vaaleissa. Yli 92 prosenttia kannatti Päijät-Hämettä.

Asian eteneminen valtakunnan politiikan rattaissa osana maakuntauudistusta onkin sitten ollut lähes yhtä ripeää kuin TVO:n ydinvoimalan valmistuminen. Nyt näyttäisi siltä, että muutto voisi olla mahdollinen vuonna 2021.

Mutta tulee kun tulee. Hyvää kannattaa odottaa.

Jos Iittiä pitäisi kuvailla yhdellä sanalla niin se on ”rohkea”, kenties jopa hullunrohkea. Hulluudesta huolimatta tai ehkä juuri siksi iittiläisillä ideoilla on kuitenkin tapana toteutua.

Kun Iitissä virisi idea rakentaa kuntaan F1-tasoinen autorata, ehdotusta pidettiin niin pähkähulluna, ettei kukaan edes vaivautunut valittamaan siitä.

Nyt se rata kuitenkin tulee ja elokuussa siellä ajetaan ratamoottoripyöräilyn MM-sarjan MotoGP-luokan testit.

Niiden jälkeen kisojen promoottorin odotetaan kertovan, että myös varsinainen MM-sarjan osakilpailu voitaisiin järjestää Kym... no sanotaan jo Päijät-Hämeessä. Aika väkevää.

Kunnassa haaveillaan myös autourheilun kuninkuusluokasta Formula ykkösistä. Wink wink, naapuripitäjän Valtteri Bottas!

KymiRingin moottorirata tulee vastaan niin monessa käänteessä, että sen merkitys kunnassa on ymmärretty. Jos saa ehdottaa, niin voisitte silti miettiä vielä nimeä. Miten olisi Päijät-Ring eli lontooksi PaijatRing? Siellä voisi sitten elokuun helteillä ihailla nopeita kaksipyöräisiä paijalla tai paijatta.

Kymiringin mukanaan tuoma moottoriurheilun huuma tarjoaa Iittiin myös mielenkiintoisen koulutustuotteen. Paikallisen lukion oppilasmäärät ovat nimittäin siinä asennossa, että lisää mahtuu. Iittiin voitaisiin perustaa Vääksyn ilmailulukion tapaan erikoislukio moottoriurheilusta kiinnostuneille nuorille. Formulaurasta haaveilevia nuorukaisia riittää Suomessa.

Koskapa täkäläisillä ideoilla on siis historian saatossa todistettu toteutumisriski, ei parane epäillä myöskään seuraavaa hanketta, joka paikallisilla kulkee suusta suuhun.

Kimolan kanavan innoittamana katsetta suunnataan jo etelään. Läheisen Sääskjärven kautta voisi rakentaa vesireitin Suomenlahteen.

Kuulostaa jälleen niin pähkähullulta, että sanokaa minun sanoneen, joku päivä Iitistä vielä veneillään shoppailureissulle Tallinnaan.

Markus Pirttijoki
markus.pirttijoki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi