Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Kimmo
Kangas
kimmo.kangas@ess.fi

Esalainen

Lahtelainen taistelu, josta Musta Ritarikin olisi ylpeä

Muistatko Monty Pythonin hullu maailma -elokuvan Mustan Ritarin? Jos hämmästyttävää kyllä et, niin tässä tiivis kertaus.

Elokuvassa kuningas Arthur kohtaa metsässä Mustan Ritarin, joka ei suostu päästämään Arthuria sillan yli. Sananvaihdon jälkeen syntyy taistelu, jossa Musta Ritari menettää ensin yhden käden. Musta Ritari kuittaa tapahtuman naarmuna. Taistelu jatkuu ja Musta Ritari menettää toisenkin käden. Tämän Musta Ritari kuittaa haavana. Taistelu loppuu tilanteeseen, jossa kädetön ja jalaton Musta Ritari on valmis julistamaan taistelun tasapeliksi.

Todellisuuden kieltävä ja loputonta taistelua käyvä Musta Ritari nousi mieleen Ranta-Kartanon tuoreimmasta uutisoinnista.

Ranta-Kartanon rakentaminen on edennyt lähes kuin sen kuuluisan Iisakinkirkon rakentaminen aikanaan Pietarissa. Vuodesta 2006 alkaen suunnitellulla Ranta-Kartanon alueella ensimmäisen kohteen rakentaminen on vasta hiljattain käynnistynyt. Todennäköisesti pahoin palanut Notre Dame on täydessä loistossaan ennen Ranta-Kartanoa.

Osaltaan rakentamisen etenemistä ovat hidastaneet kaavamuutokset ja niistä tehdyt valitukset.

Teknisessä ja ympäristölautakunnassa maanantaina käsitellyn kaavamuutoksen mukaan alueelle tulisi aiemmin suunniteltua korkeampaa rakentamista ja kaksi uutta torniosaa. Yllättävää ei ole, että koko elinkaarensa ajan vastustettu hanke herätti soraääniä myös tuoreimmassa käsittelyssä. Esimerkiksi Salpausselän Luonnonystävien mielestä ”talot töksähtävät maisemaan”.

Luonnonystävät on valittanut Ranta-Kartanon kaavasta ennenkin, joten sinänsä tuorein tyytymättömyyden ilmaus ei ole yllättävä. Luonnonystävät on ollut muutenkin ahkera maankäytöstä valittaja. ESS:n toissa vuonna tekemän selvityksen mukaan Luonnonystävät oli kymmenen vuoden aikana ollut mukana ainakin 17:ssä valitusprosessissa.

Valitusoikeus on tärkeä osa päätöksentekoa, ja kaikkiin valitusoikeutta mahdollisesti rajaaviin uudistuksiin tulisi ryhtyä vain perinpohjaisen harkinnan jälkeen. Samalla kiistaton tosiasia on, että valituksista merkittävä osa raukeaa vuosittain aiheettomina ja aiheettomien valitusten seuraukset voivat olla kohtuuttomia.

Kun Ranta-Kartanon nykytila on ruma asvaltti- ja hiekkakenttä, luulisi kaikkien osapuolien edun mukaista olevan alueen mahdollisimman nopea rakentuminen. Kun taistelu on hävitty, ei vääjäämätöntä kannata lykätä raaja kerrallaan. Näkyvissä on sekin päivä, että Lahdessa riittää rakentamatonta sorakenttää paitsi Ranta-Kartanossa, myös asemanseudulla. Sorakenttien luontoarvo ei liene kummoinen.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi