Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Milja
Kungas
@MiljaKungas milja.kungas@ess.fi

Esalainen

Taas kerran koin olevani iloinen veronmaksaja

Olipa kerran eräs huhtikuinen päivä, jolloin iloinen veronmaksaja nieleskeli kyyneliä kesken työpäivänsä. Hetkeä aiemmin hyvinvointiyhtymän alueelta oli soittanut sairaanhoitaja, joka esitteli itsensä suurin piirtein tähän tapaan: ”Olen teidän oma hoitajanne, voitte soittaa minulle milloin vain.”

Siinä epäuskoisia, kiitollisia ilonkyyneliä nieleskellessään iloinen veronmaksaja ei hoksannut kysyä, että ”keskellä yötäkinkö?”.

Muutamaa päivää aiemmin iloinen veronmaksaja oli syönyt salaattia Päijät-Hämeen keskussairaalan kahviossa samaan aikaan, kun lapsi oli nukutettuna tähystyksessä. Pari tuntia myöhemmin lääkäri kertoi: meillä on alustava diagnoosi.

Diagnoosi voi olla ihmiselle kauhistus tai helpotus – riippuu sen laadusta. Meille se oli kumpaakin. Saimme vastauksen useita kuukausia kestäneen epävarmuuden jälkeen. Vastaus ei ollut paras mutta ei myöskään pahin mahdollinen. Sen kanssa voi elää hyvin. Hoitokeinot ovat olemassa.

Se, että suomalainen julkinen terveydenhuolto tarjoaa näinkin henkilökohtaista palvelua kuin soittomahdollisuuden asiaan vihkiytyneelle ammattilaiselle, on käsittämättömän hienoa. Jos asuisimme vaikkapa Amerikan Ihmemaassa, siellä vastaavaa palvelua tuskin olisi tuosta vain, tai ainakin se tulisi järkyttävän kalliiksi.

Perheemme on käyttänyt kotimaisia terveydenhuoltopalveluja paljon – sekä julkisella että yksityisellä puolella. Luulenpa, että aika monta vuosien mittaan maksettua veroeuroa on maksanut itsensä takaisin. Voi olla, etteivät tähän mennessä maksamamme eurot riittäisikään.

Moni kiukuttelee veromaksuja. Itsekin kiukuttelen välillä – tänä vuonna erityisesti saatuani ikävän isot mätkyt. Sitten ajattelin kollegan rallattelemia laulun sanoja: ”aina voi olla huonommin”.

Viime kädessä verotuloilla parannetaan lukuisten ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua, jos puhutaan vaikkapa koulutuksesta, kulttuurista, liikunnasta tai terveydenhuollosta.

Iloisen veronmaksajan lapsi voi juuri nyt olosuhteisiin nähden hyvin. En osaa tai halua arvottaa verorahojen kohdistamista, mutta toimiva terveydenhuolto on yksi hyvinvointimme perusta.

Sotesta on tullut pilkkanimi, kirosana, naurun asia. Silti se on yksi suurimpia ja tärkeimpiä kysymyksiä edelleen. Se, miten sosiaali- ja terveyshuollon kysymykset ratkaistaan nyt ja tulevaisuudessa, vaikuttaa tämän maan eteläisimmästä kärjestä pohjoisimpaan kolkkaan. Tässä kohtaa ”kun väki vähenee, pidot paranevat” ei toimi. Kun väki vähenee, viimeinen sammuttaa valot. Jos valoja enää on.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi