Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Mervi
Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi

Esalainen

Käykö teillä äiti keräämässä roskat?

Ystäväni on salaneulonut julkisille paikoille jotain pehmeää ihmisen ja maailman väliin. Sama ystävä on salaa kylvänyt siemeniä ja istuttanut kukkia kaupungin maille. Jos kävelytien varrella pensaan alle putkahtaa keväinen krookuspilvi, se saattaa olla hänen tekosiaan. Jos näky ilahduttaa sinua, voit mielessäsi lähettää hänelle ajatuksen. Kiitos, olet ilahduttanut muitakin kuin itseäsi.

Nyt ystävälläni on uusi harrastus. Hän kävelee kaupungilla ja siivoaa muiden jälkeensä kylvämiä roskia. Minua harmittaa.

Ei minua harmita se, että joku haluaa ajatella muiden viihtyisyyttä ja kerää roskia luonnosta. Minua harmittavat ne välinpitämättömät ja itsekkäät ihmiset, jotka jättävät saastavanan jälkeensä kävellessään ja autoillessaan kaupungilla. Koko sotkuongelman ydin on siinä, niin paikallisesti kuin globaalisti, että yksilöt karttelevat yhteistä vastuuta ja ajattelevat vain itseään. Ja sitten muiden pitää kävellä perässä siivoamassa. Se on väärin.

Muoti-ilmiön nimeltä roskajuoksu pitäisi olla tarpeeton. Miksi ihmiset lentävät valkoisille hiekkarannoille jättämään roskia jälkeensä ja sitten seuraavat lentävät heidän perässään keräämään ensimmäisten jätteet?

Osa ihmisistä Suomessa ruikuttaa, että meillä ei tarvitse ajatella globaaleja ongelmia, koska oma osuutemme kaikesta on niin pieni. Sotkevatko nämä ihmiset oman pesänsä, koska maailmalla joku muukin sotkee? Ehkä heillä äiti käy vielä siivoamassa ja keräämässä roskat, joten itse ei tarvitse? Vai luottavatko he koululaisten siivouspäiviin? Eikä tietenkään ympäristön tilaa näe, jos ei ikinä liiku lihasvoimalla oman pihan ulkopuolella ja kotona tuijottaa vain omaa napaansa.

Ihmiset ovat täyttäneet maapallon roskalla. Kun Ranskassa paloi 850-vuotias kirkko, maailmanperintökohde, ja joku haluaa antaa omaa rahaansa sen jälleenrakennukseen, jotkut vinkuvat että ”miksi ette sillä rahalla siivoa maailman meriä” ja ”antakaa miljoonat nälkää näkeville”.

Kuoroon yhdytään ajattelematta, mitä itse on tehnyt globaalin tilanteen helpottamiseksi ja voiko muotimiljonäärin lahjoituksilla putsata meret tai ravita nälkäänäkevät. Toki he voivat jakaa satasen per hädänalainen ja se olisi valtavan suuri asia saajalle, mutta ongelmat ovat isompia. Nälänhätää ei ratkaista kertalahjoituksilla. Siihen tarvitaan kaikkien panos, ei vain parin miljonäärin.

Jos vaadimme rikkaita tilille, valitus pitää kohdistaa Ebayn ja Amazonin kaltaisten yhtiöiden omistajiin. Omaisuudet lasketaan miljardeissa. Öljymailla tai Kiinalla on rahaa, jota voitaisiin käyttää maailman pelastamiseksi, eikä rakentaa aina vain korkeampia torneja ja palmun muotoisia saaria.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi