Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Hanna
Myyrä
hanna.myyra@ess.fi

Esalainen

Vähän lepotaukoa mieltä olemisesta

Eduskuntavaaleihin kuuluuvat vilkas mielipiteenvaihto, mielipidekyselyt ja mielipiteiden syöttäminen vaalikoneeseen. Siitä ehtii saada ähkyn, kun pitäisi olla mielipide vähän kaikesta ja lisäksi lukea runsaasti kaikkien muiden mielipiteitä, on samaa mieltä tai ei.

Mielipide on helppoa lausua, vaikkei asiasta tietäisi mitään. Erityisen helppoa se on kyselyissä, joissa vastaukset ovat janalla ”erittäin eri mieltä” ja ”erittäin samaa mieltä” tai että jokin on ”hyvin vähän tärkeää” tai ”erittäin tärkeää”.

Jonkinlaisen kokonaiskäsityksen tällä saa vastaajan arvoista, vaikka vastaukset eivät aina perustu tarkkaan harkintaan puhumattakaan siitä, että asioista olisi otettu etukäteen selvää.

Kyselyissä voidaan kysyä kantaa ilmastonmuutoksen torjumiseen, sen sijaan ei kannata kysyä mielipidettä esimerkiksi siitä, lämpeneekö ilmasto. Ilmaston lämpeneminen on faktaa eikä se muutu siitä, vaikka joku olisi asiasta eri mieltä.

On monia muitakin kysymyksiä, joista voi toki sanoa mielipiteensä vapaasti, eri asia vain on, kuinka hyvin mielipiteet ovat tosiasioiden valossa perusteltavissa. Voi olla, ettei sitä edes pidetä tärkeänä. Mielipiteitä voi heittää, vaikkei tajuaisi asiasta yhtään mitään. Se on oikeastaan ajan henki.

Hyvin usein kuulee jyrkän mielipiteen esimerkiksi TV-ohjelman surkeudesta, vaikka lausuja ei olisi katsonut ohjelmaa minuuttiakaan. Haukutaan valtamediaa, mutta todetaan seuraavassa lauseessa, ettei lueta sitä lainkaan. Voisi kannattaa, niin ei tarvitsisi toistaa muiden mielipiteitä.

Minulle tulee ehkä työn luonteen vuoksi runsaasti pyyntöjä osallistua erilaisiin mielipidekyselyihin. Jos aihepiiri ei liippaa työtäni mitenkään enkä pystyisi vastaamaan kuin arpomalla, jätän vastaamatta. Vastaukseni tuskin olisivat kyselyn tekijälle erityisen hyödyllisiä, jos ne olisivat ihan lonkalta heitettyjä tai pelkkiä En osaa sanoa -vaihtoehtoja.

Harvan aika taas riittää siihen, että ottaa selvää ensin kaikesta, kuten siitä, miten maan suuryritykset onnistuvat viestinnässään.

Tauko mielipidevyörystä ei kestä pitkään, sillä reilun kuukauden päästä järjestetään eurovaalit. Euroopan Unionin asioista on sitäkin helpompaa lausua vankkoja mielipiteitä ilman tosiasioiden tuntemusta, koska päätöksenteko on kaukana. Tämähän nähtiin jo Ison-Britannian brexit-äänestyksessä, jossa ihmisiä vedettiin brexit-äänen taakse esittämällä vääriä väitteitä.

Ennen uutta vaalikampanjointia voi hetken huilata ja olla olematta mitään mieltä mistään tai ainakaan mistään erityisen vakavasta. On eri asia miettiä, kumpaa leipää tänään ostaa kuin luoda käsitystä siitä, ketä pitäisi tällä kertaa äänestää ja miksi.

Hanna Myyrä
hanna.myyra@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi