Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Kimmo
Kangas
kimmo.kangas@ess.fi

Esalainen

Eduskuntavaalit: Häme oli helppo laskea

Eduskuntavaaleista on vajaa viikko. Vaali-illan jälkeen osa ehdokkaista ja äänestäjistä on riemuinnut vaalituloksesta, osa tehnyt surutyötä. Hallitustunnusteluiden ensimmäiset askeleet on otettu ja yksi puoluejohtaja eli keskustan Juha Sipilä on ilmoittanut erostaan.

Hämeessä vaalien voittajia olivat perinteisistä puolueista eittämättä SDP, perussuomalaiset, vihreät ja vasemmistoliitto. Jokainen näistä puolueista kasvatti kannatustaan. SDP sai vaalipiiriin lisäpaikan, vihreät pitkästä aikaa edustajan.

Yksi tapa katsoa puolueiden vaalimenestystä on verrata sitä odotuksiin. Moni puolue nimittäin suorittaa vaaleista toiseen hämmästyttävänkin tasaisesti, kun verrataan niiden tulosta Hämeessä puolueiden valtakunnalliseen tulokseen.

Perinteisesti SDP on Hämeessä merkittävästi, ja kokoomus selvästi, vahvempi kuin valtakunnallisesti. Vastaavasti keskusta ja vihreät ovat olleet esimerkiksi vuosien 2007–2015 eduskuntavaaleissa Hämeessä keskimäärin vajaat kolme prosenttiyksikköä heikompia kuin valtakunnallisesti.

Näissäkin eduskuntavaaleissa vaalihistoria piti hyvin paikkansa Hämeessä. Vahvat olivat nytkin vahvoja. Tosin viimeisimpiin eduskuntavaaleihin verrattuna SDP ylisuoriutui Hämeessä, kun taas kokoomus kompasteli hieman. SDP:n tulos Hämeessä oli nyt 6,3 prosenttiyksikköä parempi kuin valtakunnallisesti. Kolmissa edellisissä eduskuntavaaleissa puolue on suoriutunut keskimäärin 5,7 prosenttiyksikköä paremmin kuin valtakunnallisesti.

Kokoomuksen kannatus oli Hämeessä nyt 2,2 prosenttiyksikköä valtakunnallista lukemaa parempi, kun kolmissa edellisvaaleissa kokoomus on Hämeessä pystynyt keskimäärin 2,6 prosenttiyksikköä parempaan kannatukseen kuin valtakunnallisesti.

Muista puolueista keskustan kyykkäys oli Hämeessä tavallistakin pahempi, kun taas perussuomalaiset teki Hämeessä parhaan tuloksensa. Häme on ollut keskustalle aina vaikea vaalipiiri ja sitä se oli myös nyt. Keskustan kannatus oli Hämeessä peräti 3,7 prosenttiyksikköä valtakunnallista heikompi.

Perussuomalaiset on perinteisesti ollut gallupintekijöille hankala puolue. Kun iso osa perussuomalaisten äänestäjäkunnasta on löytynyt nukkuvista tai muista puolueista, ovat heitot kannatuskyselyissä olleet usein suuria.

Kaksissa edellisvaaleissa perussuomalaiset on ollut Hämeessä hieman vahvempi kuin valtakunnallisesti. Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa perussuomalaisten kannatus Hämeessä oli heikompi kuin valtakunnallisesti.

Nyt pankki kuitenkin räjähti hämeenlinnalaisen Lulu Ranteen johdattamana. Perussuomalaiset saavutti Hämeessä huipputuloksen ja peräti 3,6 prosenttiyksikköä paremman kannatuksen kuin valtakunnallisesti.

Vaikka politiikan sanotaan Suomessakin muuttuneen perusteellisesti niin, etteivät perinteiset lainalaisuudet enää välttämättä pidä paikkaansa, näyttää Hämeessä vaalimatematiikalla olevan edelleen sijansa. Siksi esimerkiksi toteutunut paikkajako oli varsin helposti ennakoitavissa.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi