Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Chiméne
Bavard
chimene.bavard@ess.fi

Esalainen

Koululaisen kuntokortista jäi karvas maku

Koululainen toi vuosi sitten kotiin ensimmäistä kertaa kuntokortin. Siihen piti ohjeiden mukaisesti kirjata kaikki hiihtämällä ja kävelemällä kertyneet kilometrit. Myös jokaisesta tunnin kestäneestä urheiluseuran harrastuskerrasta sai merkitä listaan viisi kilometriä. Luistelu tai muu reipas ulkoilu eivät kortille kelvanneet.

Pieni ekaluokkalainen otti ikäistensä tavoin kuntokortin tosissaan, ja pian kävelimme koko perheen voimin iltalenkkejä ja hiihtelimme järven jäällä. Se oli ihan mukavaa, mutta kilometrejä ei kertynyt lainkaan sitä tahtia kuin kauempaa kouluun käveleville kavereille tai lähes päivittäin eri lajien treeneissä käyville. Sitten iskivät flunssa- ja vatsatautiaallot, emmekä päässeet liikkumaan, vaikka koululainen kinusi ja koki stressiä tyhjistä ruudukoista.

Noin neljä viikkoa kestänyt kuntokampanja päättyi karvaaseen pettymykseen. Innostuksesta ja yrittämisestä huolimatta ekaluokkalainen jäi kauas hänen ikäisilleen asetetusta 60 kilometrin rajapyykistä. Tavoitteeseen päässeet koululaiset söivät luokassa jäätelöä, loput jäivät ilman.

Kotikaupunkimme Heinola on julistanut olevansa kokoaan suurempi liikuntakaupunki, ja monessa mielessä se todella onkin sitä. Harrastusmahdollisuuksia on paljon, ja ne ovat moneen muuhun paikkaan verrattuna mukavan edullisia. Alle kouluikäiset juniorit pääsevät esimerkiksi luistelukouluun ilmaiseksi, eikä koko kesäkauden kestävistä jalkapallokouluistakaan tarvitse maksaa montaa kymppiä. Meidän perheessämme on lisäksi testattu tanssia, voimistelua, sählyä, yleisurheilua ja uintia. Monta lajia on vielä kokeilematta.

Aikuisillakaan ei ole tekosyitä olla liikkumatta. Erityisen iloinen olen siitä, että näin vähän vanhempanakin voi aloittaa ihan uusia liikuntaharrastuksia nollatasolta. Viime syksynä alkanut aikuisten hip-hop-tanssiryhmä täyttyi hetkessä, ja suosittuja ovat olleet sympaattiset Torilta koriskentälle -ryhmätkin. Eläkeläisilläkään ei ole valittamista, sillä 70 vuotta täyttäneet heinolalaiset voivat maksutta käyttää uimahallia, kaupungin kuntosaleja ja osallistua ikääntyneiden ohjattuihin liikuntaryhmiin.

Lasten liikkumaan kannustaminen on iso juttu, sillä liikunta on tärkeä lääke moneen vaivaan, sen kautta saa kavereita ja se tuottaa iloa. Siksi minua vähän harmitti, kun taas helmikuussa alkoi kilometrien pakonomainen kerääminen. Tänä vuonna saimme ne sairasteluista huolimatta täyteen, mutta puhdas liikunnan riemu oli välillä kaukana.

Isommat koululaiset eivät kuulemma ota kuntokortteja yhtä tosissaan, enkä tiedä kuinka suuri osa yläkoululaisista niitä edes täyttää ja palauttaa. Joillekin nuoremmille voi kuitenkin jäädä kuntokortista ikävä maku suuhun. Kaikilla lapsilla ei ole samanlaisia mahdollisuuksia liikkua tai saada vanhempiensa kuittauksia jokaisen suorituksen jälkeen. Ärsyttävää on sekin, miten lapset vertailevat toistensa tuloksia, ja kuntokortti johtaa kilpailuun ja ilkkumiseen.

Miltä tuntuu lapsesta, joka on hiihtänyt kortille 30 kilometriä, mutta jää ilman jäätelöä?

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi