Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juuso
Taskinen
juuso.taskinen@ess.fi

Esalainen

Perjantaipäivän perheenlisäys

Harvemmin eksyn kirjahyllyni alatasolle, joka oli nuorelle koulupojalle aikanaan koko elämä. Nyt kuitenkin suursiivouksen keskellä painoin käteni vasten pölyistä puulevyä ja palasin lapsuuteeni. Villakoirakennelin keskeltä löytyivät kuin löytyivätkin lapsuuteni raamatut, kaksi isoa ja paksua korttikansiota.

Olin lapsena keräilykorttifriikki. Rakastin etenkin lätkää. Aktiivinen korttien metsästys ja kaupoissa ravaaminen alkoivat vuonna 2004, jolloin sain vanhemmiltani ensimmäisen viikkorahani. Kaksi euroa oli pikku-Juusolle iso raha.

Olen aina ollut huono tuhlaamaan rahaa karamelleihin. Limsaakaan en ole juonut koskaan. Minulle perjantaipäivä tiesi aina kuutta uutta pahvista perheenjäsentä kansioideni suojiin.

Korttipaketin avaamisessa oli aina sama kaava. Sormissa kihelmöi ja kehon täytti holtiton tärinä. Tutina sen kuin lisääntyi, jos pussista sattui löytymään harvinaisempi erikoiskortti, saati nimmaroitu sellainen. Suurena Pelicans-fanina halusin saada kauden aikana kasaan kaikkien turkoosipelaajien kortit. Niihin oli tietysti pakko saada nimmari.

Rituaalinani oli mennä kotiotteluiden jälkeen kärkkymään pelaajia hallin takaovelle, korttipino ja tussi mukanani, nimikirjoitus toiveissani. Saalis vaihteli, mutta jo yksikin saatu nimmari lämmitti kovassa pakkasessa. Selfieitä en osannut pyytää, niitä ei ollut silloin vielä olemassa.

Toinen kätevä tapa nimikirjoitusten saannille oli liigakauden avaustilaisuus Isku Areenalla, missä tulevan kauden pelaajisto oli kokonaisuudessaan paikalla. Siellä me kymmenenvuotiaat jonotimme malttamattomina vuoroamme. Muistan, kuinka hikoilu sai käsissäni olevat kortit liimautumaan toisiinsa. Sydämeni hakkasi kahtasataa, kun yritin kiireen vilkkaan irrottaa niitä erilleen

Korttikokoelmani kiistaton helmi on ex-Pelicans-vahti Antti Niemen kortti kaudelta 2007–2008. Niemi teki kyseisellä kaudella läpimurtonsa kotimaan Liigassa. Kaksi vuotta myöhemmin Niemi voitti Stanley Cupin Chicago Blackhawksissa. Hän toi voittopokaalinsa näytille Lahteen ja signeerasi korttini illan päätteeksi.

Korttien metsästysvuosina oli käytännössä mahdotonta kulkea kaupan kassojen ohi ilman vilkaisua keräilykorttihyllyyn. Houkutus oli aina liian suuri ja korttivarastoni kasvoi huomaamatta. Sittemmin korttipakan hinta nousi ja korttien määrä pakettia kohden laski. Nämä tyrehdyttivät keräilijän vaistoni lopullisesti.

Aktiivinen korttien keräily kesti seitsemisen vuotta. Sinä aikana kansioihini kertyi yli tuhat pahvinpalaa. Lyhyellä matematiikalla se tuotti pikkupojan lompakkoon 300 euron loven.

Nyt aikuisena hyllyt on jo helpompi väistää. Rahaa saa kulumaan muuhunkin.

Juuso Taskinen
juuso.taskinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi