Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Matti
Eve
@EveMatti matti.eve@radiovoima.fi

Esalainen

Lahden talousalue ei kehity yksin valtuustojen viisauksilla

Vaalit menivät ja arki on koittanut. Vaalitulosten valossa Päijät-Hämeessä ei ole syytä voiton tanssiin. Nyt on vakavasti mietittävä, kuinka tästä mennään eteenpäin. Lahden kaupungin olisi otettava lusikka kauniiseen käteen ja katsottava nöyrästi naapurikuntien suuntaan. Tämä talousalue tarvitsee veturin ja se vastuu lankeaa luonnollisesti alueen suurimmalle kunnalle. On aika koota koko maakunnan rivit ja nousta yhdessä kohti parempaa huomista.

Lahden talousalueelta löytyy kyvykkäät vastavalitut kansanedustajat. Täällä on osaavia kaupungin- ja kunnanjohtajia sekä viranhaltijoita. Päijät-Hämeessä on merkittäviä yrityksiä ja johtajia, jotka taatusti haluavat olla myös mukana kehittämässä koko talousaluetta. Nämä osaajat olisi saatava yhteisen pöydän ääreen ja annettava heille mahdollisuus yhdessä kehittää aluettamme.

Lahti ei kuulu niiden kasvavien kaupunkien joukkoon, joihin sen kokonsa ja sijaintinsa vuoksi tulisi kuulua. Olemme valitettavasti vajoamassa muuttotappiovyöhykkeen kuilun reunalle, ja tästä meidän kaikkien tulee olla huolissamme. Tilastojen mukaan Suomessa on tapahtumassa suuri murros, jossa taantuvat kaupungit ja maakunnat ovat todella suurissa vaikeuksissa. Tämä koskettaa meitä jokaista päijäthämäläistä.

Olisi itsepetos väittää, että ne muutamat nosturit, jotka rakennustyömailla pyörivät, olisivat merkki paremmasta. Suomessa on isojakin seutukuntia, missä nostokurjet eivät silhuettia hallitse, vaan enemmänkin ilmassa leijuu puskutraktorien nostattama betonipöly. Suuriakin kerrostaloalueita, tyhjäksi jääneitä kouluja ynnä muita rakennuksia puretaan, kun väki pakenee leveämmän leivän perässä muualle.

Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. Emme voi sokeutua siihen, että pääkaupunkiseudun kasvu ulottuisi tänne automaattisesti. Meidän on yksinkertaisesti löydettävä keinot, joilla tämä talousalue saadaan nousuun. Lahden talousalue ei kehity pelkästään kaupunkien- ja kuntien valtuustojen viisauksilla, ellei siihen saada mukaan alueen yrityselämää, oppilaitoksia ja muita merkittäviä toimijoita. Yliopiston saaminen Lahteen oli loistava saavutus. Sen merkitys tulevaisuudessa on suuri, mutta mikään pikavoitto se ei ole.

Päijät-Hämeen on oltava nöyrän röyhkeä. Täältä on lähdettävä sinne, missä päätöksiä tehdään, eli sata kilometriä etelään. Etujamme ei aja kukaan muu kuin me itse. Nyt on aika hyvästellä nurkkakuntien hiekkalaatikot ja nähdä paljon isompi kuva. Nyt mitataankin tämän alueen päättäjien todellinen tahtotila. Haluammeko olla voittajia vai tyydymmekö siihen, että riittää, kun minun pienellä yhteisölläni menee paremmin kuin naapurilla?

Matti Eve
matti.eve@radiovoima.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi