Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Tuomas
Haakana
tuomas.haakana@ess.fi

Esalainen

Vaimo valittaa viileästä, mutta iho pysyy hyvänä

Kämmenselät kuivuivat ja kutisivat talvella, eikä mikään rasva tuntunut riittävän. Sitten laskin omin päin sisälämpötilan kahteenkymppiin.

Nyt avovaimo valittaa välillä kylmää ja kotona pitää pukea vähän aiempaa enemmän vaatetta päälle. Toisaalta kuiva iho on taakse jäänyttä elämää.

Myös kurkun ärsytysoireet ovat vähentyneet, kun sisäilman suhteellinen kosteus on lähempänä ihmisen luonnollista ympäristöä. Samalla säästyy isosti rahaa.

Tähän liittyy muutakin. Aika moni maksaa isoja summia ylimääräisen lämmityksen lisäksi kodin ylimääräisestä autosta. Kakkosautolla ajetaan usein kolmen neljän kilometrin työmatkaa edestakaisin.

Tuoreimman, vuoden 2016 henkilöliikennetutkimuksen mukaan Suomessa kodin ja työpaikan välisistä matkoista jopa kaksi kolmesta kurvataan henkilöautolla. Samalla kävellen taitetaan työmatkaa keskimäärin vain 1,4 kilometriä, mikä on liikunnallisesti naurettavat 15 minuuttia suuntaansa.

Minäkin olen ajellut muutaman minuutin matkaa autolla, mikä näkyy tulevina vuosina lääkärikuluina. Mutta minunkin matkani vie kävellen vain 35 minuuttia. Suunnilleen saman verran kuin idioottimaista reittiä Lahden torin kautta paahtavalla bussilla.

On totta, että kävely ottaa hieman enemmän aikaa ja on joskus epämukavampaa kuin autoilu. Ajallinen lisä on kuitenkin sama kuin mitä usein kuluu pelkkiin matkoihin kuntosalille, ja niistäkin salijäsenyyksistä moni maksaa kovan hinnan.

Ero näiden liikuntamuotojen välillä on siinä, että työmatkaa varten liikkumisintoa ei tarvitse erikseen herätellä – ja kävellen matkanteko on ilmaista. Ainakin minua kävely on virkistänyt, ja aion lisätä sitä edelleen.

Vielä sellainen huomio, että Päijät-Hämeen kaikista henkilöautomatkoista lähes puolet on alle viiden kilometrin pituisia. Tämän pituiseen matkaan menee pyörällä parikymmentä minuuttia, mikä on edelleen liian vähän liikuntaa, mutta parempi kuin ei mitään.

Jotenkin tuntuu, että moni nykyaikainen ihminen järjestää itselleen runsaasti harmia lisäämällä mukavuuksia. Mukavuuksista seuraa terveysongelmia, ja ihminen luulee olevansa itse viallinen.

Kummallisinta kuviossa on se, että ensin maksaa harmin tuottaminen ja sitten päälle vielä vahingon korjaaminen.

Minäkin luulin, että iho vain yksinkertaisesti kuivuu pakkasella, ja pulitin samalla kovaa hintaa lämmityksestä. Tämä ei suinkaan ole ainoa virheeni.

Ihmisen kannattaa alkaa ajatella enemmän ongelmiensa syitä kuin niiden lääkitsemistä. Termostaatin nupin säätö on hyvä alku tervehdyttävälle matkalle.

Tuomas Haakana
tuomas.haakana@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi