Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Kimmo
Kangas
kimmo.kangas@ess.fi

Esalainen

Rajua tekstiä seurakunnan tiedotteessa - kuka ostaisi kelvon leirikeskuksen?

Lahden seurakuntayhtymän torstai-iltana lähettämän tiedotteen sisältö oli raju.

Seurakuntayhtymä valmistautuu karsimaan kiinteistömassaansa jopa 30 prosentilla vuoteen 2026 mennessä. Myyntilistalle on joutumassa ainakin yksi kolmesta leiri- ja toimintakeskuksesta, jotka sijaitsevat Hollolan Siikaniemessä ja Upilassa sekä Nastolan Luomaniemessä.

Perusteet säästökuurille ovat selkeät ja raadolliset. Samaan aikaan kun jäsenmäärä vähenee, kasvavat kiinteistöjen korjaus- ja ylläpitokulut. Kun kirkollisveron korottamismahdollisuudet ovat rajalliset, ovat vaihtoehtona säästöt. Vaikka seiniäkin voi rakastaa, on niistä kuitenkin helpompi hakea säästöjä kuin ihmisistä.

Tulevan ennustaminen on aina vaikeaa, mutta voi pohtia, onko seurakunnissakaan osattu varautua tulevaan ajoissa. Lahden ja Nastolan seurakuntien kiinteistömassa on kasvanut aina 2000-luvulle saakka. Eroon kiinteistöistä on päästy hitaammin, vaikka esimerkiksi kirkon jäsenmäärä on ollut laskussa koko 2000-luvun.

Lahden seurakuntayhtymän kiinteistösuunnitelman mukaan toimintoja keskitettäisiin kirkkoihin ja kappeleihin, jotka pidetään tulevaisuudessakin hyvässä kunnossa. Kirkot ja kappelit ovat seurakuntien ydintä. Kun moni aktiivisimmista jumalanpalveluksissa käyjistä on jo iäkkäämpi, ei matka lähikirkkoon saisi kasvaa liian suureksi.

Voi silti kysyä, lähettääkö esimerkiksi leirikeskusten sulkeminen negatiivisen viestin sille osalle seurakuntalaisia, joka pitää suuressa arvossa esimerkiksi kirkon nuoriso- tai perhetyötä. Iso osa lahtelaisista nuorista on tutustunut Siikaniemeen tai Upilaan esimerkiksi rippileirillä tai muussa leirikoulussa.

Kun seurakunnilla olisi jäsen­määrän kasvattamiseksi tai ainakin jäsenkadon pysäyttämiseksi painetta tarjota monipuolisia palveluita, saattaa talouspaine pakottaa päinvastaiseen.

Kirkkoa ja sen seurakuntia on usein pidetty varakkaina. Jos omaisuus on seinissä tai esimerkiksi metsissä, on sen kasvattaminen vaikeaa tai ainakin hidasta. Siksi menojen karsiminen ja omaisuuden myynti lienee edessä useimmilla seurakunnilla.

Kokonaan eri asia on, kenelle kelpaisi esimerkiksi kelvollinenkaan leirikeskus. Kiinteistömarkkinoiden lainalaisuudet koskevat seurakuntiakin. Suurimmissa kasvukeskuksissa kauppa käy, taantuvilla alueilla ei. Jättipotteja tuskin on luvassa Lahdessakaan, vaikka kirkkovaltuusto hyväksyisi kiinteistösuunnitelman. Tosin tärkeämpää taitaa olla kiinteistöistä eroon pääseminen.

Vaikeita päätöksiä on odotettavissa jatkossakin. Kysymys seurakuntien määrästä noussee esiin pian.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi