Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Vili
Uuskallio
@ViliUuskallio vili.uuskallio@ess.fi

Esalainen

Metallica on saatava Lahden mäkimonttuun

Normaalimäkeä kunnostettiin vuonna 2013 noin 3,5 miljoonalla eurolla. Suurmäen, tuomaritornin ja latusillan urakkaan käytettiin pari vuotta myöhemmin yli 4 miljoonaa euroa. Normaalimäkeen tehtiin puolen miljoonan euron jäälaturemontti vuonna 2016.

Maailman hienoimpiin lukeutuvan mäkihyppystadionin ylläpito on velvoittanut Lahden isoihin investointeihin, joiden on tarkoitus jatkua mäkimontun rinnekatsomon perusparannuksella. Betonisia pengerryksiä ja tasanteita rakennetaan 1,1 miljoonalla eurolla.
 

Moni lahtelainen kysyy, onko touhussa mitään järkeä. Ei juurikaan, jos ajatellaan vain Suomen mäkihypyn alennustilaa. Nyky­tilanteessa ja näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa mäkihyppy täyttää montun vain MM-kisoissa, joita Lahdessa järjestetään noin 15 vuoden välein.

Mäkimonttu on rakennettu valtavaan suppaan, jääkauden muovaamaan amfiteatteriin. Vuoden 1989 MM-kisoissa monttuun ahtautui yli 80 000 katsojaa seuraamaan joukkuemäen kilpailua. Osa ihmisistä etsiytyi kuusentaimien keskelle lumiseen rinteeseen. Vuoden 2001 kisoja varten paikalle rakennettiin betonitasanteet.

Nykyisillä turvallisuusmitoituksilla mäkikatsomot jäävät menneiden aikojen yleisöennätyksiin verrattuna puolityhjiksi. Vuoden 2017 MM-hiihdoissa yhdelle kisa­päivälle oli myynnissä 35 000 lippua.
 

Vuonna 1991 mäkimontussa esiintyi New Kids on the Block. Etelä-Suomen Sanomat kertoi tuolloin, että katsojia oli jopa 40 000.

Seuraava megaluokan konsertti järjestettiin vasta viime elokuussa, kun rap-artisti Cheek päätti uransa kahteen jäähyväiskonserttiin entisessä kotikaupungissaan. Lippuja myytiin yhteensä 60 000.

Markkinointiyhtiö Lahti Regionin arvion mukaan kaksi suurkonserttia jättivät Lahteen arviolta 6–8 miljoonaa euroa. Toimitusjohtaja Raija Forsman kertoi, että konsertin päiväkävijä jättää kaupunkiin vähintään 60–80 euroa ja kaupungissa yöpyvä vieras kolme kertaa enemmän. Yöpyjiä oli paljon, sillä Lahden majoituskapasiteetti oli konserttien aikana ääriään myöten täynnä.

Mäkimontun rinnekatsomon remontissa on järkeä, jos sen avulla onnistutaan houkuttelemaan uusia megatapahtumia Lahteen. Suurtapahtuman järjestämiseen tarvittava infra on Urheilukeskuksessa valmiina. Hyppyrimäkien kehystämä miljöö on kuin luotu suurille spektaakkeleille. Liikenne­yhteydet ovat hyvät ja keskustan palvelut aivan vieressä.

Miksei Lahden mäkimonttu voisi olla Metallican tai Guns N’ Rosesin kaltaisille artisteille yhtä houkutteleva vaihtoehto kuin Olympiastadion Helsingissä tai Kantolan tapahtumapuisto Hämeen­linnassa?

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi