Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Millamari
Uotila
millamari.uotila@ess.fi

Esalainen

Kertakäyttöinen pahviteltta on festarilta vikatikki

Ensimmäinen ajatus oli, saako siellä happea ja kestääkö se vettä.

Viime viikolla festari­maailmasta kantautui aprilli­pilalta haiskahtava uutinen. Hyvinkäällä kesällä järjestettävä Rockfest aikoo tarjota kävijöilleen uudenlaista majoitusta. 170 eurolla yönsä saa viettää pahviteltassa.

Asiasta kertoneen Iltalehden jutussa festivaalin markkinointijohtaja arvelee, että ”Suomen kesäsää voi olla pahviteltalle haastava”.

Teltan katto ei kuitenkaan ole ainoa asia, jonka kestävyys epäilyttää.

Yhä useammalla alalla mietitään nyt keinoja ympäristökuormituksen vähentämiseen. Kiertotalous on päivän sana.

Kuluvan vuosikymmenen mittaan myös festivaalit ovat ottaneet askeleita kestävämpään suuntaan. Esimerkiksi energiankäytössä fossiilisesti tuotettua sähköä on vaihdettu uusiutuviin energiamuotoihin. Tämän kokoluokan ratkaisuja festivaalien on tehtävä. Energiankäyttö, kuljetukset ja hankinnat ovat isoja osa-alueita, joilla festari voi vaikuttaa ympäristökuormitukseensa.

Myös roskaamisen vähentäminen ja jätteiden käsittely kaipaa kipeästi ratkaisuja. Tähän saumaan pahviteltat yrittävät iskeä. Rockfestissäkin juhlinnan ryydyttämät kävijät ovat jättäneet halvat kangasteltat jälkeensä, kun tapahtuma on ohi. Muutamalla kympillä ostettuja telttoja ei jakseta pakata mukaan.

Hollantilaisyritys Kartentin pahvitelttaa markkinoidaan ”kierrätettävänä majoitusvaihtoehtona”. Kyllä, kierrätettävänä telttana!

Epäilemättä pahvi on materiaalina kierrätettävä. Mutta samalla teltta on kiistattoman kertakäyttöinen. Siksi kartonkiastioitakin kutsutaan ihan vain kertakäyttöas­tioiksi, ei kierrätettäviksi astioiksi.

Kaiken lisäksi Rockfestin markkinointijohtaja arvelee, että pahvitelttoja on tarpeen mukaan suojattava purjekankailla tai vastaavilla. Pelkkä pahvi ei riitä.

Festivaalien on kehitettävä jätehuoltoaan kestävämpään suuntaan, ja uusia keinoja on onneksi jo käytössä. Roskaamista on pyritty vähentämään esimerkiksi muuttamalla muoviset oluttuopit pantillisiksi.

Toivottavasti myös vessat kehittyvät nykyisistä bajamajalaareista. Ainakin kehitystyötä tehdään parhaillaan. Maanantaina käymäläseura Huussi tiedotti, että Säkylän varusmiehet saavat testattavaksi käymälöitä, jotka haihduttavat virtsasta nestettä ja ottavat talteen ravinteita lannoitteita varten. Vähemmän kusiset vessat kelpaisivat ainakin tälle festarikävijälle.

Roskausongelma on ihan todellinen, mutta pahviteltta lähettää väärän viestin.

Jos festivaali haluaisi oikeasti kunnianhimoisesti lähestyä roskaamisongelmaa, se etsisi majoitukseen kestäviä, monivuotisia ratkaisuja.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi