Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Mikael
Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi

Esalainen

Suomalaismepit, te mokasitte pahasti

Puolitoista viikkoa sitten Suomi meni taas sekaisin jet lagistä. Tuona sunnuntaina pääministeri Juha Sipilä näki tilaisuutensa ja kirjoitti Twitterissä: ”Onneksi tämä kellojen siirtely loppuu kohta, Suomen aloitteesta.”

Se oli vaalipopulismia. Ei ole vielä täysin varmaa, että loppuu, eikä aloite tullut Suomelta vaan Euroopan parlamentilta, huomautti Ylen Brysselin-kirjeenvaihtaja Petri Raivio.

Totta on, että Suomen europarlamentaarikot ja väistyvä hallitus ovat olleet aktiivisia asian edistämisessä.

Se jos mikä on merkillistä, ja sitten tällä hömelyydellä vielä ylpeillään.

Suomi on nimittäin EU:ssa se maa, jolle kesäaikajärjestelyllä on eniten merkitystä. Puolet vuodesta valoisat illat ovat Suomen valtti. Toisen puolikkaan vuodesta on niin pimeää, että kaikki käytettävissä oleva päivänvalo pitäisi optimoida ihmisten terveyden hyödyksi.

Ranskassa ja Italiassa päivänvalon määrä on ympäri vuoden tasaisempi, mutta silti niillä ei ole ollut samanlaista vimmaa kellojen siirtelystä luopumiseen kuin Suomella.

Kirjoitin kellojen siirtelystä tällä palstalla myös puolitoista vuotta sitten (2.11. 2017) ja vetosin pysyvän kesäajan puolesta. Syitä oli monta ja pystyisin luettelemaan joukon lisää. Liikenneturvallisuus, liikuntaharrastukset – ylipäätään se, että auringonvaloa olisi tarjolla silloin kun enemmistö ihmisistä on liikkeellä ja hereillä eikä sisätiloissa ja nukkumassa.

Vastapuolelta on muistutettu tutkimustuloksista, jotka kertovat talven aamuvalon vähenemisen kielteisistä vaikutuksista kansanterveyteen.

Selvä. Jos näyttö todella on vastaansanomaton, tyydytään mieluiten kompromissiin: jatketaan kellojen siirtelyä.

Ihmettelen vuodesta toiseen, millainen meteli asiasta jaksetaan nostaa. Ihmiset matkustavat ulkomaille monienkin aikavyöhykkeiden yli, jotta viikoksi tai kahdeksi olisi mukava olla. Sitten ei mukamas kotimaassa jakseta kääntää kelloja tunnilla kahdesti vuodessa, jotta seitsemäksi kuukaudeksi olisi mukavampi olla.

Ei ole mitään suomalaisten yhteistä kantaa kellojen siirtelyyn. Viimevuotisen kansalaiskyselyn tulos oli tasainen: 52 prosenttia talviajan, 48 prosenttia kesäajan puolesta.

Tällä tietoa Suomi on siirtymässä pysyvään talviaikaan, mutta samaan aikaan enemmistö muista EU-maista siirtyisi kesäaikaan. Jos näin todella tapahtuu, Suomessa kello käy kohta samaa aikaa kuin Espanjan koilliskulmassa ja eri aikaa kuin Tallinnassa.

Että sellaista eurooppalaista yhdentymistä. EU:n ystävänä ja poliitikkojen työtä kunnioittavana harmittaa kirjoittaa näin, mutta suomalaismepit, te mokasitte tämän pahasti.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi