Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Jukka
Airo
jukka.airo@ess.fi

Esalainen

Lahden latukoneisto haastoi kerrankin Hollolan

Loputkin lumet alkavat haihtua Salpausselän rinteitä, ja innokkaimmatkin hiihtoniilot harkitsevat jo suksiensa varastointia seuraavan talven varalle. On siis aika tehdä yhteenveto kuluneesta kaudesta.

Heti alkuun on annettava Lahden liikuntatoimelle iso kiitos siitä, että se on latujen kunnossapitäjänä parantanut otettaan kuin sika juoksuaan. Ensi kertaa miesmuistiin Lahti haastoi jopa rakkaan naapurinsa Hollolan, joka yleensä on kyennyt takaamaan suksikansalle selvästi laadukkaammat olosuhteet.

Toki Hollolalla on tässä asiassa kotikenttäetu, sillä Heinsuon suunnalla sataa tutkitusti aina enemmän lunta kuin Lahden puolella kuntarajaa. Silti Lahti ehti viime syksynä edelle. Se loihti hyppyrimäkiensä takaiseen maastoon melkein kaksi kilometriä pitkän ensilumen ladun, kiitos vanhalla raviradalla sahanpurun alla muhineen edellistalven lumen. Näin Lahdessa päästiin ahnehtimaan hiihtokilometrejä jo marraskuun lopulla, kun maa paistoi Hollolan puolella vielä paljaana.

Lahtelaisena veronmaksajana toki hieman kirpaisi lykkiä ensilumen ”rundilla” vähemmistön edustajana. Enemmistö tuli hiihtoasujen selkämyksestä päätellen Hollolasta, kauempaa Päijät-Hämeestä ja koko eteläisestä Suomesta ruotsinkielistä rannikkoa myöten. Ja aivan ilmaiseksi!

Harmituksen voitti ylpeys siitä, että Lahti kykeni tarjoamaan puolikkaalle Suomea mahdollisuuden hypätä suksille samaan aikaan, kuin Kuusamossakin tuskailtiin lumen puutetta maailmancupin kisojen edellä. Näin toimii oikea hiihtokaupunki!

Ensilumen latu osoittautui niin sitkeähenkiseksi, että sillä on päästy jatkamaan kautta pitkälle huhtikuun puolelle. Puolisen metriä paksu jäinen ura ei hevillä sula. Kauden alun ja lopun välissä elettiin silti vaikeampiakin aikoja.

Lahdessa järjestetään tavan takaa hiihdon arvo- ja pienempiäkin kisoja. Ja hyvä niin, sillä niiden onnistumiseksi kaupunki lumettaa varmuuden vuoksi kisaladut heti pakkasten tultua. Niistä kuntohiihtäjätkin pääsevät osallisiksi, jos jaksavat.

Valitettavasti latukoneiston aika ei näytä riittävän kisojen aikana huolehtimaan kunnolla kuin kisaladuista. Muu verkosto jää liian vähälle. Ongelma korostuu vähälumisina talvina, joihin mennyt talvi ei onneksi lukeutunut.

Toinen ikuinen harmin aihe näillä leveysasteilla on latujen roskaisuus aina keväisin.

Kevättuulta ei voi estää puhaltamasta kaarnaa, risuja ja neulasia ladulle. Voisiko latujen varsilta silti karsia enimmät vanhat havupuut, jotta täälläkin päästäisiin nauttimaan keväisistä lentokeleistä ilman matkantekoa jarruttavia neulasmattoja ladun pinnalla. Se poistaisi viimeisenkin syyn vaihtaa Salpausselän maisemat pohjoisiin hiihtokeskuksiin.

Jukka Airo
jukka.airo@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi