Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Markus
Pirttijoki
markus.pirttijoki@ess.fi

Esalainen

Kärkölän kärnäpäät elävät metsästä

Ei jää epäselväksi, mistä Kärkölä elää. Sen haistaa. Kun Kärkölän keskustassa nousee autosta ulos, sieraimiin leijailee upea, vastasahatun puun tuore tuoksu.

Silloin tuntuu, että on kasvun äärellä. Sahattu puu tarkoittaa rakentamista ja rakentaminen investointia tulevaan. On kuin katsoisi edessään nuorta ihmistä, jolla on elämä edessään. Ja niin se on sahatulla puullakin, toinen elämä.

Kovin pitkään ei Kärkölässä tarvitse rupatella, kun pää- tai ainakin sivulauseessa vilahtaa Koskisen oy, yli satavuotias paikallinen puunjalostaja. Se on paikkakunnan ylivoimaisesti suurin työnantaja, viidenneksi suurin koko Päijät-Hämeessä. Sen ansiosta lahtelaisia käy enemmän töissä Kärkölässä kuin kärköläläisiä Lahdessa.

Koskisen oy on perheyritys, joka tuottaa sahatavaraa, lastulevyjä, ohutvaneria, viilua, seinäelementtiä ja niin edelleen. Lähes 300 miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävä yhtiö antaa leivän 750 työntekijälle suoraan ja aika monelle muulle välillisesti.

Jos Koskisen tarjoamat työpaikat siirrettäisiin samassa suhteessa Helsinkiin, Katajanokalle pitäisi rakentaa tehdas yli 100 000 ihmiselle. Sinne sujahtaisivat kaikki UPM:n, Stora Enson ja Metsä Groupin työntekijät maailmanlaajuisesti. Ja jokainen heistä voisi ottaa tehtaalle vielä yhden kaverinkin mukaan. Iso teollinen työnantaja on hyvä pohja rakentaa tulevaisuutta. Sen se kuitenkin vaatisi, että muualta töissä käyvät saataisiin muuttamaan pysyvästi Kärkölään.

Niin kuin teki aikoinaan kunnan kansliapäällikkö, joka hoksasi, että Kärkölässä kun asuu, niin joka paikkaan pääsee viidessä minuutissa. Palveluitakin tuntuu olevan riittämiin: on koulua, päiväkotia, terveysasemaa, kirjastoa, nuoristotiloja, kuntosalia, elokuvateatteria ja ampumarataa. Uimahallista mainitaan erikseen, että Kärkölässä on, Mäntsälässä ei, minkä takia Kärkölässä vieraillaan polskuttelemassa myös Uudenmaan puolelta.

Yhdestä asiasta Kärkölässä kuitenkin haaveillaan ja se on kerrostalo aivan keskustaan. Tietenkin puusta rakennettu. Uudet vuokra-asunnot voisivat hyvinkin houkutella uusia asukkaita Kärkölään, josta on alle 30 kilometrin matka Lahteen. Rakennusmateriaalista se ei jäisi kiinni. Nyt vain rohkeat investorit liikkeelle!

Kärkölässä kun käy, voi oppia myös uuden sanan. Täkäläisiä ihmisiä kutsutaan kärnäpäiksi. Kärnä tulee sanasta kaarna. Kärnäkäs on paksukaarnainen puu ja kärnäpää jotain paksunahkaiseen liittyvää. Päijäthämäläinen ittellisyys saa siis jälleen uuden ilmaisun.

On upeaa, että Kärkölässä on valittu luonteenpiirteen kuvaukseen juuri sana kärnäpää. Viittaus kaarnaan sopii mainiosti, kun kerran metsästä eletään.

Markus Pirttijoki
markus.pirttijoki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi