Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Milja
Kungas
@MiljaKungas milja.kungas@ess.fi

Esalainen

WhatsApp ja Messenger pelastavat ihmissuhteita

Jos minulla ei olisi WhatsAppia tai Messengeriä, olisin pulassa. Ne ovat tätä nykyä melkein tärkeimmät viestintävälineet ystävien kanssa.

Kokopäiväistä työtä tekevä kolmen lapsen äiti elää aika lailla työlleen ja perheelleen. Siihen väliin jää tosi vähän tilaa yhdelle tärkeimmistä ihmissuhteista: ystäville.

Näen ystäviäni harvoin – liian harvoin. Kotona ei ole juurikaan aikaa tai mahdollisuutta puhua puhelimessa ystävien kanssa puhelun kertaakaan häiriintymättä. Vaatimuksia ja toiveita esittävät niin lapset kuin yli äyräiden pursuava pyykkikone. Aviomiestäkin on hyvä huomioida ilman kädessä olevaa puhelinta. Perheelleni haluan esiintyä livenä.

En tiedä, miten muut ruuhkavuosiaan elävät kokevat viestipalvelut, mutta WhatsApp ja Messenger ovat ainakin jollain tapaa pelastaneet yhteydenpitoni ystäviini ja muihin tärkeisiin ihmisiini.

Minulla on monia ihmisiä usein ikävä. Viestipalvelujen avulla voin keskustella yhden ystävän kanssa kerrallaan tai neljän naisen viestiketjussa tärkeistä asioista. Kun näemme toisemme vain muutaman kerran vuodessa, pidämme toisemme ajan tasalla elämästämme.

Viestiketjuun läheiselle ihmiselle voi kirjoittaa kaikki nekin asiat, joita ei vaikkapa kaiken kansan nähden halua levitellä some-seinälleen.

Tietenkään älypuhelin ei ole sama asia kuin toisen ihmisen kasvot. Se ei ole toisen ihmisen silmät, niissä välähtävä ilonpilkahdus tai hymynkare. Se ei ole silmänurkasta karkaava kyynel. Se ei ole kädenheilautus, joka paljastaa paljon, riippuen siitä mihin suuntaan käsi heilahtaa, miten voimakkaasti ja millaisia sanoja sillä halutaan painottaa.

Mutta viestit ovat samantapainen, yhtä tärkeä kanava kuin vaikkapa ennen pitkät kirjeet, sähköpostit ja maratonpuhelut. Kun päivän tunnit on pyhitetty perheelle ja työlle, niin monesti illan viimeisten tuntien aikana kirjoittelen ystävieni kanssa viestejä – silloin kun en lue kirjaa, katso elokuvaa tai käy kävelyllä.

Oma haasteensa kirjoitetuissa viesteissäkin on. Kun non-verbaalinen viestintä puuttuu, saattaa tulla väärinymmärryksiä.

Kukaan ei ole saatavilla 24/7, joten aina viesteihin vastaaminen ei tapahdu reaaliajassa. Anteeksi siis ystävät, joiden viesteihin en ole vastannut ajoissa tai ollenkaan, jos olen myöhemmin unohtanut koko viestin olemassaolon.

Kun sitten näen ystäviäni kasvokkain, tapaamisessa eivät näyttele pääosaa älypuhelimet. Silloin kohtaamme toisemme kokonaisina olentoina, kaikkine kummallisine ilmeinemme ja eleinemme – ja syömme aina hyvin. Pelkkiä viestipalveluja käyttäen jäisi nälkä.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi