Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Hanna
Myyrä
hanna.myyra@ess.fi

Esalainen

Asumiskulujen nousua vastaan vaikeaa taistella

Omakotiliitto julkisti viime viikolla selvityksen kunta- tai aluekohtaisesti päätettävistä omakoti­talojen maksuista. Selvitykseen oli laskettu kiinteistövero, lämmityksen kustannukset sähkölämmityksenä, käyttösähkön hinta, vesimaksut ja jätemaksut.

Selvitys toi esiin monia kiinnostavia seikkoja, tärkeimpänä varmasti sen, että omakotiasumisen kustannukset vaihtelevat huomattavasti sen mukaan, missä kunnassa talo sijaitsee. Kaikille on varmasti selvää, että tonttimaa on ruuhka-Suomessa kalliimpaa ja rakennuskustannukset kor­keampia kuin harvemmin asutuilla seuduilla, mutta vertailussa olisi kyse käytännössä pakollisista asumiseen liittyvistä palveluista, joista kunnat tai niiden omistamat yhtiöt laskuttavat asukkailtaan ja asiakkailtaan. Näiltä laskuilta omakotiasukas ei voi välttyä, tosin lämmitysmuodolla on kokonaispotissa merkitystä.

Halvimman ja kalleimman – Kempeleen ja Kemiönsaaren – ero on lähes 1 500 euroa vuodessa, kun kyseessä on yhtä vanha, samankokoinen ja samankokoisella tontilla sijaitseva talo. Yksi merkittävä kulujen eroa selittävä tekijä on sähkönsiirtomaksujen vaihtelu. Samoin vesimaksuissa on suuria aluekohtaisia eroja.

Lahti ja muut Päijät-Hämeestä selvityksessä mukana olleet kunnat sijoittuivat vertailussa hieman keskiarvon alapuolelle eli alueel­lamme pakolliset asumiseen liittyvät kustannukset ovat vielä kohtuullisia. Kallein oli hieman yllättäen Pohjois-Savo.

Lahdessa vuosikustannukset ovat vertailutalossa noin 3 700 euroa vuodessa ja suurista kaupungeista kalleimmassa, Lappeenrannassa, noin 4 400 euroa vuodessa. Halvimmalla pääsevät Seinäjoen omakotiasukkaat, joiden vuosipotti jää alle 3 500 euron.

Omakotiliiton selvityksessä oli mukana 100 kuntaa, eivät siis kaikki. Päijät-Hämeessä kovimmat omakotiasumisen kustannukset näyttävät olevan Asikkalassa, päälle 4 000 euroa vuodessa, ja Heinola on ihan tuntumassa.

Jokainen omakotitalossa asuva tietää, että asumiskustannukset ovat viime vuosien aikana koko ajan nousseet. Kun jokainen laskuttaja nostaa hieman omaa veloitustaan, niistä kertyy sievoiset lisämenot, kun ne kaikki laskee yhteen.

Kulujen nousua vastaan on vaikeaa taistella, vaikka laskisi huoneiden lämpötilaa ja pihtailisi vedenkulutuksen kanssa. Vedensäästely voi jopa johtaa hinnankorotukseen, kuten Lahdessa jokunen vuosi sitten nähtiin.

Toivotaan, että niissä kunnissa, joissa kokonaiskulut ovat alhaisemmat kuin keskimäärin, ei tulkita lukuja siten, että korottamisen varaa näyttäisi vielä olevan ihan kivasti.

Samalla kukkarolla on monia kävijöitä, minkä vuoksi kokonaisuuttakin pitää seurata.

Hanna Myyrä
hanna.myyra@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi