Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Anne
Honkanen
anne.honkanen@ess.fi

Esalainen

Jonotetaanko kohta uuteen supermuseoon?

Helsinkiin ollaan puuhaamassa taas uutta museota. Supermuseoksi kutsuttu, jo Helsingissä olemassa olevien Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon yhdistävä museohanke on jäänyt julkisuudessa hiukan kovasti esillä olleen Amos Rexin jalkoihin.

Kansainvälistä huipputasoa edustavan – kuten museota asiasta tehdyssä selvityksessä kutsuttiin – helsinkiläismuseon toteutumiseen on kuitenkin vielä matkaa. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Helsingin kaupungin selvitysryhmä julkaisi viime syksynä asiasta ensimmäisen selvityksen. Selvityksessä esitettiin nykyisten Design- ja Arkkitehtuurimuseoiden yhdistämisen lisäksi sitä, että uusi museo sijoitettaisiin uudisrakennukseen.

Myös uudisrakennuksen sijaintipaikkaa pohdittiin. Selvittäjien mukaan paras paikka supermuseolle olisi Helsingin merellinen keskusta: Eteläranta, johon aiemmin piti tulla Guggenheim-museo, tai Hietalahdenranta.

Museorakennuksen hintalapusta ei vielä ole mitään tietoja, mutta maksajina olisivat valtio ja Helsingin kaupunki, yksityisellä rahalla ryyditettynä. Kävijämääräksi selvittäjät arvioivat noin 450 000 vierasta. Se on kunnianhimoinen tavoite, sillä suunnilleen saman verran käy nykyisin vieraita Suomen suosituimmassa museossa eli Ateneumissa.

Tässä kuussa uudesta museosta kuullaan luultavasti lisää. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Helsingin kaupungin työryhmä on tehnyt museosta konseptin, josta on luvattu kerrottavan julkisuudessa maaliskuussa. Konsepti hahmottelee sitä, millainen uusi museo voisi olla, ja sen kerrotaan jäävän tueksi päätöksentekijöille, kun asiasta arvattavasti väännetään kättä tulevina vuosina.

Kävin viimeksi Designmuseossa talvilomalla katsomassa itävaltalaissyntyisen arkkitehdin ja muotoilijan Josef Frankin (1885–1967) näyttelyn.

Aika pieneksihän Frank-näyttely tuntui jäävän museon rajallisissa tiloissa. Alakerrassa ollut suomalaisen muotoilun historiaa valottava näyttely tuntui vieläkin suppeammalta kuin Frank-näyttely – ja kyseessä oli kuitenkin sitä kovasti kehuttua suomalaista designia esittelevä näyttely, jonka voisi kiinnostavan yleisöjä myös ulkomailla. Museon pienessä kahvilassa ja kaupassa kuului jo nyt kovasti vieraskielistä puheensorinaa.

Arkkitehtuurimuseossa en ole koskaan käynyt – eikä taida ihan hirveän moni muukaan. Se on suunnannut toimintaansa lähinnä alan ammattilaisille ja tutkijoille, ja sen kävijämäärät ovat jääneet vuosittain vaatimattomiksi kun vertailukohtina on satoja tuhansia vetävät helsinkiläismuseot, joihin jopa jonotetaan, kuten Amos Rexiin.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi