Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Markus
Pirttijoki
markus.pirttijoki@ess.fi

Esalainen

Asikkalan liikkuvakunta ei sammaloidu

Neljä kukkaa, joista kaksi punaisia ja kaksi valkoisia. Tausta on jaettu niin ikään neljään osaan, jokaiselle kukalle yksi - ja nekin ovat joko punaisia tai valkoisia.

Tämäkin vaakunamysteeri selvisi kuntakierroksen aikana. Kukat ovat kuulemma pellavan ja perunan kukkia. Neljään osaan jaettu pohja taas kertoo siitä, että kaksi on maata ja kaksi järveä, toinen eteläinen Vesijärvi ja toinen pohjoinen Päijänne. Järvet yhdistää Vääksyn kanava, joka monelle ulkopaikkakunnalle on tutumpi nimi kuin itse Asikkala.

Vaan sitä jäin pohtimaan, että kumpi kukka kuuluu perunalle?

Mutta ne järvet! Harva paikkakunta voi ylpeillä tällaisella sijainnilla. Kantatie 24 kulkee kapean harjun läpi näiden kahden järven molemmin puolin. Ei ihme, että mökkiläisten merkitys pitäjässä on valtaisa.

Asikkalassa asuu vakituisesti noin 8 200 henkeä. Vapaa-ajanasuntoja täällä on 4 200 eli kesäisin väkimäärä helposti kaksinkertaistuu.

Asikkala mainostaa itseään liikkuvana kuntana. Voisi se olla liikuttavakin kunta, mutta väärinymmärryksen vuoksi olkoon siis liikkuva kunta ja liikkuvahan ei sammaloidu.

Yksi liikkumiseen kannustava tempaus oli se, että kunta kustansi jokaiselle yli 65-vuotiaalle liukuesteet kengänpohjiin. Tämä kaikki yhden lonkkaleikkauksen hinnalla. Luoja tietää, montako sairaalaoperaatiota ja pitkää ja kivuliasta lepolomaa tällä pienellä teolla saatiin vältettyä. Ja samalla ihmiset pääsivät kulkemaan talviliukkaillakin, ja niitähän nyt on piisannutkin.

Matkailu tuli jo mainituksi, mutta Asikkalassa on myös sellaista teollisuutta, jonka tuotteet tunnetaan USA:ssa asti. Asikkala on uistinvalmistuksen piilaakso, kiitos Rapalan ja Finlandia Uistimen.

Rapalan perustajasta Lauri Rapalasta sai Asikkalassa kuulla mielenkiintoisen tarinan.

Päijänteen selällä, Keski-Suomen ja Päijät-Hämeen rajalla, asui Harhun saaressa erakko nimeltä Toivo Pylväläinen. Hän oli oivallinen kalamies ja veisteli männyn kaarnasta vaappuja.

Tuskinpa erakko silloin Päijänteen rannalla arvasi, että kun hän opettaa läheisellä Rapalanniemellä asuneelle Lauri-pojalle vaappujen vuolemisen, tämä johtaa lähes 3 000 henkeä ja yli 260 miljoonaa euroa vaihtavan pörssiyhtiön syntymiseen.

Asikkalaan pitää ehdottomasti palata viimeistään elokuussa, kun siellä pidetään Anianpellon markkinat.

Anianpelto oli muuten aikoinaan isompi kylä kuin Lahti ja pariin otteeseen siitä piti tulla kaupunki, mutta paikalliset kävelivät kuninkaan tahdon yli eivätkä suostuneet. Ittellisiä sitä osataan olla Asikkalassakin.

Markus Pirttijoki
markus.pirttijoki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi