Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juha
Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Esalainen

Politiikka on rikki – ratkaisu on yksinkertainen

Politiikan on sanottu ­useaan kertaan olevan rikki. Näin totesi myös Alexander Stubb (kok.) ennen viime eduskuntavaaleja.

Minäkin kokeilen: politiikka on rikki. Ei hassumpaa.

Perustelen väitettä perustuslailla. Kärjistetysti: puolet kansanedustajista viittaavat valtiosääntöä kintaalla, puolet taas halaavat sen tainnuksiin. Asiat etenevät jouhevasti, kunnes törmäävät kalkki­viivoilla seinään.

Kun Juha Sipilä (kesk.) ­aloitti pääministerinä, hän kasasi hallituksen nopeasti ja teki sille ohjelman pikavauhtia. Puhuttiin prosessikaavioista ja tehokkaasta työskentelystä.

Lakiesityksiä alkoi tipahdella massiivisistakin muutoksista. Tuli mielenosoituksia mutta ennen kaikkea ongelmia perustuslain kanssa.

Siihen ovat karahtaneet kymmenet lakiesitykset. Esimerkkejä ovat maahanmuuttajien kotoutumisraha, sakkojen korotukset sekä alle 30-vuotiaiden perusteettomat määräaikaisuudet. Ja tietysti sote – moneen kertaan.

Pelkästään viime vuonna lainsäädännön arviointineuvosto kritisoi 24:ää hallituksen esitystä. Yksikään ei selvinnyt moitteitta. Pahimmat puutteet olivat irti­sanomislaissa ja tietosuojalaissa.

Väistyvän hallituksen tapa on ollut vetää suuntaviivat pienellä porukalla ripeästi ja katsoa miten käy. Huonosti on käynyt. On ollut tahtoa muttei taitoa. Valtiosääntötietoa kyllä Suomesta löytyy, mutta sitä ei ole haluttu hyödyntää.

Jokainen hallituspuolue on käyttänyt vahvaa retoriikkaa perustuslakiasiantuntijoita vastaan. Sipilä on puhunut kaiken maailman dosenteista, Ben Zyskowicz (kok.) fundamentalisteista ja Jussi Niinistö (sin.) jopa talebaneista.

Eduskunnan on kuitenkin otettava ihmisten yhdenvertaisuus ynnä muut perustuslailliset seikat huomioon, joten lakiesitykset ovat murentuneet valiokunnissa. Näin siitäkin huolimatta, että hallituspuolueilla on niissä enemmistö.

Mikä eteen? Tietysti se, että valtiosäännön asiantuntijoita käytettäisiin riittävästi jo ministeriöissä esityksiä tehdessä.

Nykyinen lakiesitysten torppausrumba paitsi hidastaa tärkeistä asioista päättämistä on myös taktisesti pöljää. Kansalaiset eivät ole niin kuutamolla, etteivät he huomaisi.

Ylen eilen julkaiseman gallupin mukaan hallituspuolueita kannattaa yhteensä alle kolmasosa kansasta. On liki ennen kuulumatonta, että oppositiota kannattaa kaksi kolmesta suomalaisesta.

Vaalit eivät välttämättä poista asioiden sujumattomuutta. Politiikka on rikki, sanoi Stubb, kun viime kauden sixpack-hallitus äityi riitelemään.

Näillä näkymin vahvin veik­kaus seuraavaksi hallituspohjaksi on pitkälti sama kuin tuolloin.

Juha Honkonen
juha.honkonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi