Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juuso
Taskinen
juuso.taskinen@ess.fi

Esalainen

Selostamon sorretut soturit

Selostajat. Tuo usein unohdettu työläismuurahaisten lahko urheilutapahtumassa. Näkymätön raatajaosasto, jonka panos iltaan on välttämätön. Raastavan ja veroja vievän työnteon takana oleva totuus jää katsojalta lähes poikkeuksetta pimentoon.

Selostajalta vaaditaan eritoten kykyä viihdyttää ja välittää tunnelmaa vastaanottajalleen. Harva kuitenkaan ymmärtää työhön liittyviä uhrauksia.

Itse sain heti urani alussa oppia kyseisen asian kantapään kautta. Ymmärsin mitä käy, jos taustatyöt ovat tekemättä ja puhe ei solju. Noutaja tulee.

Saimme opiskelijakavereideni kanssa harteillemme mieluisan projektin elokuussa 2014. Selostaisimme Mestis-joukkue Lempäälän Kisan tulevan kauden kotiottelut televisioon. Syyskuun puolessa välissä koitti sitten hetki, jota olin odottanut koko elämäni. Oli selostusdebyyttini aika.

Menin jäähallille takki auki, ilman sen suurempaa taustatyön tekoa. Joukkueiden kokoonpanot olin printannut muutamalle A4:lle, ja sillä kuvittelin pärjääväni. Tiedostin kyllä, että tuleva selostusprojekti täyttäisi jonkin verran kalenteriani – siis vain itse ottelupäivien osalta.

En vielä tuolloin kyennyt arvostamaan urheiluselostajia ammatinharjoittajina, vaan väheksyin heitä. Ikään kuin todistaen, kuinka vähäpätöistä ja yksioikoisen helppoa selostajan työ on. Kuinka se ei vaadi suuria ponnisteluja.

”Puhujan ja urheiluhullun vikaa minussa on paljon, eiköhän se riitä?” Tämä oli nuoren miehen naiivi ajatus. Hekumoin pääseväni osaksi suurta ja mahtavaa Suomen urheiluhistoriaa ainoastaan nokkelien kielenkantojeni avulla.

Onneksi naiivit ajatukseni heitettiin lähes saman tien romukoppaan. Tuon romukopan avokätisesti tarjonnut enkeli oli Tuomas Virkkunen. Futisselostaja, kenet olin jo ennen hänen kohtaamistaan mieltänyt omaksi idolikseni.

Virkkunen saapui luennoimaan opistollemme pian selostuskasteeni jälkeen. Olin syvästi järkyttynyt taustatyön määrästä, jonka Virkkunen kertoi tekevänsä yhtä peliä varten. Urakka kestää päiviä, jopa viikkoja. Heräsin todellisuuteen. Omat teoriatason ajatukseni selostamiseen liittyvistä haasteista eivät kohdanneet käytäntöä. Olin yhtä kaukana totuudesta kuin Suomen jalkapallomaajoukkue MM-karsinnoista.

Urheiluselostajan ammattia arvostetaan median ulkopuolella aivan liian vähän. Selostajien saama katsoja- ja kuulijapalaute on pää­asiassa hyvin ponnetonta kritiikkiä. Karkeiden ja haukkumasanojen täyteisten palautteiden informatiivinen arvo on poikkeuksetta pyöreä nolla.

Tämä kertonee normaalitallaajan tietämyksestä selostamisen saloja kohtaan. Katsoja tai kuulija elää yhdessä selostajan kanssa vain pienen hetken.

Kokemus kasvattaa ihmistä antamaan kritiikkiä ja ottamaan sitä vastaan. Oma mahdollinen työkokemus alalta asettaa asian aina kummasti perspektiiviin. Se antaa pohjan ymmärrykselle ja empatialle ja auttaa linkittämään asioita toisiinsa. Se myös opettaa ennen kaikkea kunnioittamaan eri ammattikuntien edustajia.

Juuso Taskinen
juuso.taskinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi