Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Milja
Kungas
@MiljaKungas milja.kungas@ess.fi

Esalainen

Pullaa jaksaa leipoa, kun leirikoulu siintää silmissä

Hän leipoo kahvikakkuja tai pullia työpäivän jälkeen ja toivoo, että niistä tulisi sellaisia, joita kehtaa tarjota illan konsertissa. Hän keittää koulun keittiön keittimellä lukuisia kahvikupillisia.

Hän hankkii jätesäkkejä ja osallistuu roskankeräystalkoisiin keväisin tai syksyisin. Hän tilaa vessapaperirullia, keksejä, heijastimia tai sukkia, jakaa niistä osuudet muillekin ja ryhtyy kauppaamaan omaa osuuttaan sukulaisille ja tuttaville.

Hän käy kysymässä yrityksistä, sponsoroisiko kauppias koulussa järjestettäviin ystävänpäiväjuhliin pillimehut tai liikenisikö vaikka joku arpajaispalkinto.

Hän on vanhempi, joka tekee parhaansa, jotta oma rasavilli ja tämän kaverit pääsisivät kevätretkelle tai leirikouluun vuoden tai kolmen kuluttua.

Opetushallitus linjaa nettisivuillaan näin: ”Koulun opintokäyntejä ja -retkiä, leirikouluja sekä opetukseen liittyviä tapahtumia voidaan tukea oppilaiden ja huoltajien yhteisesti keräämillä varoilla. Varojen keruun tulee olla oppilaille ja huoltajille vapaaehtoista. Jokaisella oppilaalla tulee olla mahdollisuus osallistua koulun opetussuunnitelman ja siihen perustuvan vuotuisen suunnitelman mukaiseen toimintaan huolimatta siitä, onko hän tai hänen huoltajansa osallistunut varojen keräykseen.”

Jotkut kunnat saattavat osallistua kustannuksiin vaikkapa siten, että maksavat bussimatkan koululaisten teatteriretkeen, mutta esimerkiksi teatteriliput jäävät oppilaiden (eli vanhempien) maksettavaksi. Jotta yksikään lapsi ei joutuisi jäämään puuttuvan rahan vuoksi pois retkeltä, yhteiset tempaukset koko porukan retkikassan kartuttamiseksi ovat erinomainen asia.

Vanhempien osallistuminen ja osallistaminen leirikoulukassan kartuttamiseen jakaa mielipiteitä. Toiset eivät lähtisi syystä tai toisesta mukaan missään tapauksessa. Toisten mielestä erilaiset tavat kerätä rahaa yhdessä ovat jopa hauskoja.

Kolmen lapsen äitinä olen saanut osallistua jo aika moniin talkoisiin päiväkodissa ja kouluissa. On totta, että aina ei jaksaisi tai ehtisi, enkä ole se innostunein ”aktiivimamma” mutta kun hommaan ryhtyy, vaaka kallistuu lopulta myönteisen puolelle.

Talkoot kasvattavat yhteisöllisyyttä. Kaikilla osallistuvilla on sama tavoite: tehdä hyvää jonkun yhteisen asian edistämiseksi. Samalla voi vaihtaa kuulumisia, jutella koulun sujumisesta, lapsista tai mistä tahansa elämän kiemuroista. Parasta on tietysti, jos saa koululaisen itsensä innostettua mukaan tekemiseen. Viimeksi esikoinen ehdotti itse, että voisi leipoa muffineja konserttikahvitukseen. Aika hyvältä maistuivat – mutta niin maistuu ostopullakin.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi