Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Hanna
Myyrä
hanna.myyra@ess.fi

Esalainen

Kovaa kilpailua vähenevästä väestöstä

Kun syntyvyys laskee ja nuoret ikäluokat pienenevät, eri maakunnat joutuvat miettimään, miten pysyä voittajien joukossa häviäjien sijasta. Häviäjiähän odottaa pelkkä palveluiden karsinta, huoltosuhteen heikkeneminen ja julkisten menojen kasvu jonkin verran kärjistäen.

Kaikki haluaisivat olla osana kasvukeskusta, joka imee yrityksiä, synnyttää työpaikkoja ja vetää työikäistä väkeä kuluttamaan ja maksamaan veroja. Kylkiäisinä saadaan myös joitakin haittavaikutuksia, kuten asuntojen hinnan nousua, mutta sehän voidaan nähdä myönteisessäkin valossa: lainavaroin hankitun omaisuuden arvo ei laske.

Päijät-Häme hätkähti helmikuussa julkaistua ennustetta, joka näytti maakunnassa ainoastaan Lahdelle ja sen ympäryskunnille edes selviytymistä kilpailussa hiipuvasta väestöstä.

Lahdessa ja muualla Päijät-Hämeessä luotetaan kuitenkin siihen, että kun pääkaupunkiseutu alkaa runsaan väestönkasvuennusteensa kanssa käydä ahtaaksi tai liian kalliiksi, voi lähistöllä kärkkyvä Lahti tarjota väljemmän ja edullisemman ja silti palveluiltaan riittävän tasoisen vaihtoehdon.

Siltä se ainakin lahtelaisen maalaisjärjellä joskus tuntuukin: Miksi maksaa järkyttävää ylihintaa pienestä helsinkiläisyksiöstä, kun samalla hinnalla saisi tunnin junamatkan päästä luksusta? Yksi ongelma varmaan on, ettei Lahdessa asumista koeta samalla tavalla hohdokkaaksi. Tällainen ajatus pitäisi saada käännettyä.

Väestökeskustelussa kannattaa pitää mielessä sekin, jo aiemmin moneen kertaan todettu seikka, että Suomen huoltosuhdetta ei saada korjattua pelkästään sisäisellä muuttoliikkeellä.

Kun väestö ikääntyy, maa tarvitsee maahanmuuttoa ja se on merkittävä mahdollisuus niille alueille, joille väestöennusteet näyttävät kaikkein huonointa tulevaisuutta. Niilläkin on oltava jotakin, millä houkutella.

On hyvä muistaa sekin, että nuorille ikäluokille kynnys maastamuuttoon on paljon alhaisempi kuin heidän vanhemmilleen tai isovanhemmilleen. Nuorille maapallo on aika pieni, ja jos sopiva tai kiinnostava opiskelupaikka löytyy muualta kuin Suomesta, nuoret lähtevät.

Nuorten houkuttelemiseksi Lahteen vaikka aluksi opintojen perässä vaatii pärjäämistä paitsi kotimaan myös ulkomaan korkeakoulu- ja oppilaitosmarkkinoilla. Se, että Lahdessa ylipäätään tarjotaan yliopisto-opetusta, on hyvä alku.

Tavoitteet täytyy panna korkealle: Lahdesta täytyy tulla yliopistokaupunki, joka vetää opiskelijoita kotimaan lisäksi ulkomailta. Tarjonnan laajuudella emme pysty pärjäämään, siksi tarvitsemme jotakin ainutlaatuista.

Hanna Myyrä
hanna.myyra@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi