Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Markus
Pirttijoki
markus.pirttijoki@ess.fi

Esalainen

Nastolasta malli aktiivisten alueiden Suomelle

Tehdään heti alkuun yksi asia selväksi. Kolme vuotta sitten ei tapahtunut kuntaliitosta. Nastola ei liittynyt Lahteen. Kyseessä oli kahden kunnan yhdistyminen uudeksi kunnaksi, jonka nimi on Lahden kaupunki.

Asiasta ei tehty sen isompaa numeroa mutta muistutettiin kuitenkin, kun vierailin viime viikolla päätoimittajakierroksella Nastolassa. Meni jakeluun.

Kuntien yhdistymiset voivat olla identiteettiä ravistelevia tapahtumia. Mitä jää jäljelle, kun kunnanviraston seinältä ruuvataan vaakuna irti ja muutaman vuoden kuluttua koko rakennus puretaan ja muutetaan vanhusten palvelutaloksi? En sano, että näin kävisi Nastolassa, mutta jossain päin Hämettä olen tällaistakin nähnyt tapahtuneen.

Itse asiassa jäljelle jää paljonkin.

Hallintorakenteet eivät vaikuta siihen, että aivan Nastolan taajaman pohjoispuolella aukeavat upeat Iso- ja Pikku-Kukkasen järvet. Vaakunan läsnäolon puute ei muuta myöskään muita paikallisia ylpeydenaiheita eli ihmisten luonnetta, luontoa, pitkää teollista perinnettä, Pajulahtea, liikuntamahdollisuuksia, aktiivisuutta, yhteisöllisyyttä eikä mainiota sijaintia (Helsinkiin junalla tunnissa ja vartissa viidellä eurolla).

Päinvastoin, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, muutos on usein mahdollisuus ja uuden alku. Näin on todistettavasti tapahtunut Nastolassa.

Kuntien yhdistyessä nastolalaisten halu vaikuttaa lisääntyi. Jotta se olisi myös mahdollista, Nastolaan päätettiin perustaa ainutlaatuinen aluejohtokunta. Se aloitti toimintansa kesäkuussa 2017. Siihen kuuluu yhdeksän jäsentä, joukossa sekä poliitikkoja että yhdistysten eli kolmannen sektorin väkeä. Hommaa koordinoi palkattu työntekijä.

Aluejohtokunta toimii matalana väliportaana kaupungin päättäjiin. Johtokunta kiertää ihmisten parissa ja kuuntelee heitä. Keskustelujen perusteella johtokunta antaa lausuntoja kaupunginhallitukselle ja lautakuntiin. Malli aktivoi ihmisiä kuntaa pienemmässä kokoluokassa.

Tässä olisi mainio malli koko Suomelle toimivasta lähidemokratiasta. Jotkut poliitikot ovat tainneet puhua menestyvistä maakunnista. Entäpä jos otettaisiin tällainen aluejohtokuntamalli vähän laajemminkin seutukuntien käyttöön ja alettaisiin puhua aktiivisten alueiden Suomesta.

Silloin oleellista ei olisikaan kuntien määrä vaan se, että asukkaat ovat osa isompaa yhteisöä ja pystyvät vaikuttamaan asioihinsa.

Mutta palataanpa vielä tulevaisuuden visioista Nastolaan. Pitäjä täyttää toukokuussa 150 vuotta eli luvassa on kaikenkarvaista menoa. Esiintyjistä mainittakoon Litku Klemetti, Linda Lampenius ja kulmakunnan kuuluisin henkilö Pertti ”Fingerpori” Jarla.

Markus Pirttijoki
markus.pirttijoki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi