Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Tuomas
Haakana
tuomas.haakana@ess.fi

Esalainen

Voiko paperiton säädös olla jopa parempi?

Ei voi kuin ihmetellä, kuinka nopeita ja taitavia ihmisiä istuu Suomen eduskunnan valiokunnissa. Sote-säädäntötyössä tuotetun paperi­pinon korkeus kokouspöydällä vain kasvaa ja kasvaa, ja se lähentelee jo lyhytselkäisimpien otsien kor­keutta. Silti pinoon rohjetaan lyödä aina vain lisää valkoista.

Niin kirkkaina pysyvät kaikkien pykälien yksityiskohdat ja keskinäiset yhteydet kokousväen päässä, että voi vain ihailla eduskuntamme etevää edustajistoa.

Sen sijaan kansan puolella ei näy yhtä kyvykästä, vikkelä-älyistä ja terävää liikettä.

Esimerkiksi tieliikennelaki on Yellow Label -paperilaadulle tulostettuna vain noin 7,5 millimetrin paksuinen nippu, ja lain keskeistä sisältöä tankataan kansan kaljuun päähän vielä pakollisilla kursseilla, joita myös ajokouluiksi kutsutaan. Silti muun muassa pykälä 43, ”Pihakadulla ajaminen ja pysäköinti”, sekoitetaan pykälään 59, ”Liittyminen moottoritielle tai moottoriliikennetielle ja sieltä poistuminen”.

Ja kun katsoo meluvallin taakse, ei jälkimmäinenkään lainkohta näytä olevan aivan aukottomasti sisäistetty.

Kansalla riittää muutoinkin vaikeuksia pysyä säädännän kiihtyvässä juoksussa mukana. Samalla kun kirjakokoelma Paavo Väyrysen autotallissa jo kellastuu aikaa sitten läpikaluttuna, moni kansalainen hapuilee vasta Dostojevskin Idiootin ensi sivuja.

Aika harva hapuilee niitäkään, vaan suoraan sanottuna suuntaa pahan sanan koko systeemille.

Tästä päästäänkin tekstin osioon ”kysymykset ja perustelut”.

Nimittäin kumman vauhtia yhteiskunnan pitäisi kulkea: hidas- ja jääräpäisten kansalaisten vai eduskuntamme kirjallisten komeettojen?

Jätän vastaamatta edelliseen kysymykseen, sen sijaan esitän heti perään toisen: onko niin, että koneistomme käynti paranee aina vain eloisammaksi, kun painatamme Suomen Lain kovakantiseen sarjaan uuden osan tai kun toimitamme lisää sisältöä eli ammattitermein ”matskua” verkko-­osoitteeseen finlex.fi?

Epäilen vahvasti.

Sen sijaan uskon, että paperiton ratkaisu esimerkiksi kasvaviin sosiaali- ja terveysmenoihin voisi olla parempi. Jos vaikkapa lisäisimme lääkäriksi koulutettavien määrää, pienempiinkin terveyskeskuksiin voitaisiin pian löytää vapaita lääkäreitä. Voisimme jopa nauttia heidän palveluksistaan kohtuuhintaan, kun alemman palkan vaihtoehtona olisi alalla niinkin erikoinen käsite kuin työttömyys.

Varmempi vaihtoehto lienee kuitenkin kasvattaa paperipinoa palaveripöydällä. Ihanteelliseen korkeuteen aletaan päästä, kun perustuslakivaliokunnan pitkä­selätkin saavat säätää kollegoidensa katseilta suojassa.

Tuomas Haakana
tuomas.haakana@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi