Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Anne
Honkanen
anne.honkanen@ess.fi

Esalainen

Lukudiplomini alku on ollut hitaanpuoleinen

Ensimmäinen aikuisten lukudiplomin kirja on nyt sitten luettu.

Roxane Gayn Bad Feminist osoittautui lopulta ehkä hiukan pitkäveteiseksi, sillä amerikkalaisen tutkijan ja kirjailijan esimerkit painottuivat yhdysvaltalaisiin kirjoihin ja muun muassa tv-sarjoihin, joita en ollut lukenut tai seurannut. Siksi tulin lipsuneeksi alkuvuonna lukudiplomin lukemisesta yhden dekkarin sekä tiiliskiviromaanin verran.

Oivaltavimmat hetkeni koin Bad Feministin parissa jo sen alkumetreillä. Niissä pohdittiin, millainen on ”hyvän” feministin vastakohta ”paha” feministi, ja kehotettiin naisia olemaan ystävällisiä toisilleen. Allekirjoitan molemmat pohdinnat täysin.

Hiukan tässä on jo alkanut mietityttää, miten aika riittää koko aikuisten lukudiplomin suorittamiseen, jos lukutahti pysyy yhtä verkkaisena. Mutta ei hätää, sillä vuotta on vielä jäljellä, ja luettavaksi tulee varmaan kirjoja, jotka tulee hotkaistuksi nopeasti.

Niin varmaan kävisi, jos valitsisin luettavaksi kirjoja, joita yleensä luen eli ulkomaista kaunokirjallisuutta ja dekkareita. Tällä kertaa ajatuksena on kuitenkin välttää juuri näitä lajeja, ja haastaa itseään valitsemalla luettavaa muista genreistä. Siksi en valitse aikuisten lukudiplomiin klassikkoja, novelleja ja pienoisromaaneja, kauhua ja jännitystä tai käännöshelmiä.

Lahden kirjaston vuoden alussa julkaiseman aikuisten lukudiplomin suorittaakseen täytyy lukea tämän vuoden aikana 10 kirjaa. Kirjat on jaoteltu 14:ään eri kategoriaan, joissa jokaisessa on 10 kirjavaihtoehtoa. Kategoriasta voi valita aina yhden kirjan.

Lahden kirjaston lukudiplomipiiristä saamieni lukuvinkkien perusteella aion seuraavaksi tarttua scifiä ja fantasiaa -kategorian Siilo-romaaniin, jonka on kirjoittanut Hugh Howie.

Lisäksi olen aloittanut lahtelaisen Katriina Ranteen toimittaman ja suomentaman afrikkalaisen runouden antologian Korallia ja suolakiteitä. Olen lukenut Ranteen kirjasta osia aikaisemmin, kun tein hänestä haastattelua, joten tässä on nyt käsillä moraalinen ongelma: voiko Ranteen kirjaa hyväksyä lukudiplomiin vai ei. Siksi olen valmistautunut lukemaan samasta kategoriasta myös jotain muuta. Sylvia Plathin Sanantuojat tai Emily Dickinsonin Golgatan kuningatar kiinnostavat kovasti.

Siilon lukemista aion kokeilla e-kirjana, jonka lataaminen käy kuulemma ihan helposti ilman että tarvitsee siirtyä kirjastoon, joka sijaitsee jopa noin puolen kilometrin päästä kotoa.

Jos kaipaa vinkkejä siihen, mitä lukudiplomiin voisi lukea, kannattaa liittyä Lahden kirjaston aikuisten lukudiplomin Facebook-ryhmään tai mennä mukaan seuraavaan lukupiirin kokoontumiseen, joka järjestetään 26. helmikuuta.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi