Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Hanna
Myyrä
hanna.myyra@ess.fi

Esalainen

Emmeköhän me tästäkin lumesta selviä

Sääilmiöt nostavat taas tunteita pintaan. Jos on liian kuumaa liian pitkään tai jos lunta tulee liikaa, alkavat monelta hermot pettää, vaikka mitään ei asialle mahdeta.

Toki lumenpaljoudesta on myös aitoa haittaa, koska esimerkiksi rollaattoria ja lastenvaunuja on paha työntää lumipöperössä ja päivittäinen lumien kolaaminen vie aikaa.

Kolaamisen hankaluus on siinä, ettei sen ajankohtaa voi aina valita. Jos pihalta on päästävä ulos, lumi on saatava pois tieltä vaikka ani varhain aamulla. Lisäongelmia aiheuttaa se, ettei lumelle meinaa löytyä enää tilaa. Uusia asuin­alueita suunniteltaessa näyttää välillä unohtuvan, että talvella useinkin sataa lunta.

Huvittavaksi talviolojen noituminen yltyy silloin, kun jotkut löytävät jopa lumiongelmaan syntipukit. Kaikki ne himohiihtäjät, tätähän he ovat toivoneet ja nyt me kaikki joudumme siitä kärsimään.

Edelliset runsaslumiset talvet koet­tiin 2010 ja 2011. Ne jäivät mieleeni ennen kaikkea siksi, että olin eronnut vuotta aikaisemmin ja hoidin lumien kolaamisen yksin. Totta kai tuuli kinosti lumet pahiten juuri omaan pihaan, mikä tuntuu olevan tänäkin vuonna omakotiasujien yleinen ongelma.

Teini-iän kynnyksellä olleet pojat pakotin pari kertaa kolan varteen, mutta se pintalumen kuljettelu ei oikein riittänyt siihen, että ajoväylä olisi pysynyt ajettavana.

Naapurin kanssa työnsimme lumia usein yhtä aikaa yhä kor­keampiin kinoksiin, ja vaikka alkutalvella homma tuntui hauskalta, maaliskuun tienoilla alkoivat vitsit vähetä. Lohdutimme toisiamme sillä, että kohta työnnellään ruohonleikkuria.

On myönnettävä, että hieman rassasi päätä sekin, että vastapäisen talon käytävä oli aina kuin sulan maan aikaan, täysin puhtaaksi kolattu ja harjattu.

Olen ratkaissut talviset lumityöt omalla tavallani: Muutin kerrostaloon. Toki syitä asumismuodon muutokseen oli muitakin.

On helppoa, kun piha-alue on joka aamu kolattu ja aurattu, ja liukkaille kohdalle levitetty soraakin. Pihalta pääsee näppärästi tarpomaan auraamattomalle jalkakäytävälle autoa putsaamaan.

Kaike n manailun keskellä oli mukavaa kuulla kaukoliikenteen bussikuskia kiitellessäni kommentti: ”Mikäs tässä. Ihan normaali talvikeli.”

Loppujen lopuksi lumesta on todellista haittaa vain harvoille. Liikenteessäkin selviää, jos ajaa kelin mukaan tai jos pelottaa, käyttää julkisia. Rattaiden, rollaattorien ja pyörätuolien kanssa liikkuvat saavat myötätuntoni, samoin kaikki ne, joille liikkuminen on lumen takia vaikeaa tai mahdotonta.

Nauttia ei muidenkaan tarvitse, mutta veikkaan, että Suomen kansa tästäkin lumisodasta selviytyy.

Hanna Myyrä
hanna.myyra@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi