Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Markus
Pirttijoki
markus.pirttijoki@ess.fi

Esalainen

Orimattila–Hartola all month long

Se on sitten junanvaunun pyörä eikä mikään ruori! Hilkulla oli, että olisin mokannut tässä, mutta onneksi paikalliset asiantuntijat ehtivät evästää ensin. Lahden vaakuna ei ole sitä miltä se ulkopuolisen silmin näyttää. Se on junanvaunun pyörä.

Punaiset lieskat hämäävät. Kuvio todellakin näyttää erehdyttävästi ruorilta. Vesijärven kupeessa sijaitsevalle paikkakunnalle sellainen symboli sopisi ihan hyvin, mutta niin sopii rautatien varteen kasvaneelle kaupungille junanvaunun pyöräkin.

Mielenkiinto vaakunoita kohtaan kirposi siitä, että lähden piakkoin kiertämään Päijät-Hämeen kunnat, entiset, nykyiset ja tulevat. Vaakunoita kertaamalla voi käydä hyvän lämmittelykierroksen tulevaa matkaa varten. Kenties heraldiset symbolit antavat vihiä myös paikkakunnan nimestä.

Ensimmäisenä on vuorossa Orimattila, jossa vierailemme passelisti ystävänpäivänä eli ensi viikon torstaina. Orimattilan vaakunassa on hevonen ja sirppi. Ori. Yhteys on selvä. Mattila jää epäselväksi.

Seuraavalla viikolla vuorossa ovat Hollola, Nastola ja Asikkala. Hollolan vaakunassa on hirvenpää, kuhilas ja viisi naularistiä. Nastolan vaakunassa oli yksi ankkuriristi, ja Asikkala on uskonut kukkien symboliikkaan. Paikkakunnan nimen ja vaakunan väliin on vaikea keksiä mitään logiikkaa. Lähimmäksi näistä pääsee Nastola, jonka kuvaama risti on voinut toimia myös entisajan nastana.

Helmikuun lopulla ehätämme vielä Heinolaan, jonka vaakunassa astelee ylväs ilves. Lieko Heino törmännyt kalastusreissuillaan Ilveksen kanssa samoille apajille?

Vaakunakierroksen parhaat pisteet paikkakunnan nimen ja vaakunan yhdistämisestä täytyy antaa Padasjoelle. Vaakunassa on pata ja joki. Avot!

Sysmä poikkeaa muista Päijät-Hämeen nykykunnista siinä, että vaakunan pohja on musta. Kolmen nuolen merkitys on suuri arvoitus. Se voi tarkoittaa metsästystä tai taistelua. Myös Amor ampuu nuoliaan…

Kärkölän vaakunassa on havukirveitä, joita äkkisilmäyksellä luulee puukoiksi. Puukot sopivat hyvin Pohjanmaalle, ja havukirveet yhtä hyvin Kärkölään. Siellä lienee hyödynnetty metsiä jo sukupolvia sitten.

Iitti on Päijät-Hämeeseen tulossa oleva kunta ja sen vaakuna toinen mustapohjainen. Johdattaako kultainen avain onneen? Vai käynnistetäänkö sillä F1-kilpuri? Musta pohjaväri voisi symboloida asfalttia. Kiertueemme päätöspiste on Hartola. Vaakunassa on kruunu. Nyt alkoi kiinnostaa. Onko Hartolalla jotain tekemistä kuninkaan kanssa?

Reissumiehen reppu on pakattu kysymyksillä. Vastaukset piilevät pitäjissä. Puolentoista kuukauden kuluttua olen taas monta piirua viisastuneempi.

Markus Pirttijoki
markus.pirttijoki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi