Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Matti
Eve
@EveMatti matti.eve@radiovoima.fi

Esalainen

Puolueiden pormestarit

Kevään 2021 kuntavaalien jälkeen Lahden kaupunginvaltuusto valitsee keskuudestaan pormestarin sekä kaksi apulaispormestaria.

Tällä hetkellä tärkeimpiä poliittisia johtajia ovat päätoiminen kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja osapäiväiset varapuheenjohtajat. Ensin mainitun vuosipalkkio on 60 000 euroa. Jälkimmäisille maksetaan 30 000 euroa vuodessa.

Pormestarit korvaavat nykyiset puheenjohtajat ja kaupunginjohtajan. Mallia valmistellut toimikunta pureskeli asiaa pari vuotta. Toimikuntaa vetivät valtuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.).

Toimikunnan esityksen mukaan kaupunkilaisia ei kuulla pormestarivalinnassa. Puolueita on myös pyydetty pidättäytymään nimeämästä omaa pormestariehdokasta. Ensin valitaan 59 valtuutettua, jotka keskuudestaan valitsevat pormestarit. Menettelyä perustellaan demokratialla sekä sillä, etteivät suuret puolueet jyräisi valinnassa pienempiä.

Tammikuussa valtuusto hyväksyi pormestareiden palkkiot toimikunnan esityksen pohjalta. Pormestarin vuosipalkkioksi päätettiin 114 000 euroa, mikä on melkein kaksi kertaa niin paljon kuin kaupunginhallituksen puheenjohtajan nykyinen palkkio. Apulaisille maksettava palkkiokin pompsahti 70 000 euroon.

Mikäli pormestarit valitaan valtuuston kesken, lienee selvää, että kaksi suurinta puoluetta voivat enemmistönsä turvin valita juuri heille sopivat henkilöt? Pienemmillä puolueilla ei tässä hatun-jaossa ole kuin statistin rooli.

Miksi ihmeessä kuntavaaleissa äänestäjät eivät pääse valitsemaan suosikkiaan pormestariksi? Eikö olisi reilua ilmoittaa etukäteen, kuka on puolueen ehdokas pormestariksi? Tällöin jokainen äänestäjä tietäisi ketä olisi äänestämässä kaupungin merkittävimpään tehtävään? Helsingissä puolueet ilmoittivat rehdisti etukäteen omat pormestariehdokkaansa, joten miksi Lahdessa ei voisi toimia samoin?

Pormestariksi tulisi valita vaaleissa eniten ääniä kerännyt henkilö, jos hän tehtävään haluaa. Pienetkin puolueet voisivat houkutella listoilleen valovoimaisia ehdokkaita, joilla olisi mahdollisuus tulla valituksi.

Nyt esitetyssä mallissa puolueet eivät kunnioittaisi vaalien tulosta, vaan kähmisivät kulisseissa oman suosikkinsa tehtävään. Valinta tehtäisiin puolueiden toimistoissa ja siunattaisiin valtuuston enemmistöllä.

Kun hallintomallia halutaan muuttaa ja päätöksentekoa tuoda lähemmäs kaupunkilaisia, ainoa oikea ratkaisu olisi vaali, jossa pormestariehdokkaat ovat tiedossa etukäteen. Tässä olisi myös se ”riski”, että vaali saattaisi innostaa kaupunkilaisia äänestysuurnille, kuten kävi Helsingissä.

Suoremman vaalin hyvä puoli on myös se, että pormestari olisi todellakin vastuussa äänestäjilleen. Torin halki kulkiessaan hänen ei kannata nostella kauluksiaan pystyyn, sillä tori on täynnä pormestarin työnantajia. Mikäli valinta ei menisikään aivan putkeen, niin ei hätää. Pesti on määräaikainen ja neljää vuotta pidempään ei tarvitsisi huononkaan valinnan kanssa elää.

Matti Eve
matti.eve@radiovoima.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi