Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Hanna
Myyrä
hanna.myyra@ess.fi

Esalainen

Vanhustenhoidon tilanne vaatii tekoja

TV-uutisten haastattelussa mies totesi: ”Kun lähtisi suorilta jaloilta”. Vastaus varmasti tiivisti monen ajatukset siitä, miltä vanhustenhoito maassa näyttää.

Viime viikolla nousi vyörynä esille monien yksityisten hoivalaitosten työvoimatilanne. En usko, että tilanne tuli suoranaisena yllätyksenä monellekaan, sillä niin hoivalaitoksien kuin kotihoidon työntekijävähyydestä ja alan tiukoista aikatauluista on puhuttu pitkään.

Yksittäiset tapaukset eivät ole aiheuttaneet ihan samanlaista kohua kuin viime viikolla, kun tietoja koottiin yhteen. Kiitokset täytyy antaa Ylelle, että se on panostanut paljon tuodakseen ongelman esiin koko laajuudessaan ja julkaissut listoja hoivakodeista, joissa puutteita on ollut.
 

Selväksi on tullut, että monissa yksityisissä hoivalaitoksissa tulosta on haettu tinkimällä henkilöstömäärät alle sovitun minimitason. Tehokkuutta vaaditaan totta kai myös julkisilta palveluilta, mutta samanlaisiin liikevoittoprosentteihin ne eivät pyri.

Merkille pantavaa on, että moni yksityislaitoksessa työskennellyt ei ole uskaltanut kertoa kokemuksistaan omalla nimellään edes työpaikasta lähdettyään. Työntekijöillä on totta kai lojaliteetti työnantajaansa kohtaan, mutta hoiva-alalla lojaliteetin pitäisi kuulua ensisijaisesti asiakkaille.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer kertoo verkkosivullaan, että yhteydenottoja yksityisten laitosten työpaikkojen epäkohdista on tullut työntekijöiltä pelkästään syys-joulukuun aikana lähes 2 000. SuPerin sopimusasiantuntija on ottanut vastaan Esperi Caresta tulleita puheluita vastaan jopa 15 päivittäin.

Ainakin omalle liitolleen työntekijät uskaltavat ongelmista kertoa ja liitolla on painoarvoa, kun se vie asioita eteenpäin valvoville viranomaisille.
 

Valvontaviranomaisten resurssit ovat niukat, mutta valvonta näyttää ainakin joissakin paikoissa tepsivän, ja kunnat ovat tilanteen vaatiessa lakanneet sijoittamasta vanhuksia hoivakoteihin, jotka eivät täytä kriteerejä. Se on signaali, jota hoiva-alan yritysten johdonkin on kuultava, sillä ilman asiakkaita ei ole tulojakaan.

On hyvä kuitenkin pitää mielessä, että hyvää ja laadukastakin hoitoa on tarjolla eivätkä asiat ole huonosti joka paikassa. Kunnallisella puolella asuva lähiomainen on huomauttanut lähinnä ruoka-annosten suuruudesta, kun ruokaa ei mielellään jättäisi.

Vaalikampanjointiin vanhustenhoidon tila on antanut hyviä mahdollisuuksia keskinäiseen syyttelyyn. Sillä ei kuitenkaan ratkaista ongelmaa, kuten ei pelkällä myötäelämiselläkään. Kansanedustajat voivat vaikuttaa tilanteen korjaamiseen, ja hyviä ehdotuksia ja lupauksia on nyt oivallinen aika esittää.

Hanna Myyrä
hanna.myyra@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi