Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Vili
Uuskallio
@ViliUuskallio vili.uuskallio@ess.fi

Esalainen

Ai miten meni kuntaliitos – ei paljon kuntapäättäjiä kiinnosta

Lahtelaisista päättäjistä lähes puolet on tyytyväisiä Lahden ja Nastolan yhdistymisprosessiin, kertoo konsulttiyhtiö FCG:n tekemä arviointi. Tyytymättömiä yhdistymisen toteutukseen on kolmannes valtuutetuista.

Arvioinnin varsinainen tulos tosin on, ettei yhdistyminen enää jaksa kiinnostaa valtuutettuja. Viime syksynä tehtyyn arviointiin nimittäin vastasi vain neljäsosa päättäjistä, 15 valtuutettua 59:stä.

Vuonna 2016 vastaavaan kyselyyn vastasi vielä kaksi kolmasosaa valtuutetuista. Tämän jälkeen on toki pidetty kuntavaalit, ja väki on vaihtunut. Siitä huolimatta tuntuu kummalliselta, etteivät luottamushenkilöt vaivaudu vastaamaan kaupungin tilaamaan ja etukäteen sovittuun arviointiin.

Kaupungin kehittämisjohtajan Sari Almin mukaan valtuutetuille tähdennettiin, että kyselyyn voi vastata, vaikkei olisi ollut valtuutettuna yhdistymisen aikana. Hän miettii, ovatko uudet valtuutetut kenties kokeneet, etteivät tunne asiaa tarpeeksi, koska eivät olleet yhdistymisen aikana mukana.

Alm huomauttaa, että meneillään on monenlaisia muita muutoksia, joiden kuormassa valtuutetuista alkaa ehkä tuntua, että maailma on mennyt yhdistymisen jälkeen eteenpäin.

Alhaista vastausprosenttia ei voi panna konsultin piikkiin, sillä vastauksia karhuttiin kahdella muistutusviestillä. Konsultin edustaja on tilanteesta ymmällään. ”En tiedä, onko arvioinnissa ollut välivuosi tai valtuustokauden vaihtuminen vaikuttanut. Sitä pohdimme kovasti, mutta emme osaa sanoa, miksi suurin osa vastaanottajista ei vastannut”, FCG:n johtava konsultti Anni Antila kertoo.

Alm tietää, että valtuutetuille tulee monenlaisia kyselyitä. Samaa sanoo kaupunginvaltuutettu Reijo Oksanen (kok.). ”Kun kyselyitä tulee niin paljon, monelle ne menevät ohi”.

Syksyllä tehdyn arvioinnin pohjalta laadittiin 43-sivuinen raportti. Arviointia varten kuultiin valtuutettujen lisäksi myös kaupungin johtoryhmän jäseniä ja muuta henkilöstöä. Lisäksi konsultti teki yhteenvedon eri hankkeiden tilanteesta.

Arvioinnin tekeminen on todennäköisesti vaatinut viikkojen työn. Jos tunteja olisi käytetty esimerkiksi 80 ja konsultin työtunnin hinta olisi 100 euroa, tutkimuksen hinnaksi tulisi 8 000 euroa.

Almin mukaan arviointi on kokonaispaketti, joka on otettu osana Kuntaliiton uuden sukupolven organisaatioverkostohanketta. Arvioinnin ostamiseen on käytetty hankkeen työpajapäiviä.

Yhdistymissopimuksen mukaan ulkopuolinen arviointi suoritetaan kahden vuoden välein vuosina 2015–2020. Pelättävissä on, että loppuarvioinnissa valtuutettujen vastaukset voidaan laskea yhden käden sormilla.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi