Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Anne
Honkanen
anne.honkanen@ess.fi

Esalainen

Millainen piirakkamaku on kaupunginjohtajalla? - se olisi hyvä tietää, jos aikoo pystyttää Lahteen veistoksen

Lahti on veistosten villi länsi, väittää vanha lahtelainen sanonta.

Väittämä saa taas katetta, kun Lahteen on puuhattu uutta julkista veistosta, keskeiselle paikalle Kalmarin puistoon nousevaa evakkoaiheista pronssipatsasta. Sen pystyttämisessä on ohitettu alan asiantuntijat, ja taideväeltä on tullut tylyjä tuomioita veistoksen laadusta.

Se on jo valitettavasti useaan kertaa havaittu, että Lahdessa esteettisillä arvoilla ei voi vaikuttaa siihen, millaisia veistoksia katukuvaan tulee.

Olisiko sitten paikallaan pohtia, kuinka demokraattisesti ja tasa-arvoisesti patsaita Lahteen saa pystyttää? Onko niin, että patsaan saa kaupunkiin, jos on tuttavia kaupungin korkeimmassa johdossa?

Näin voisi päätellä ainakin siitä, miten evakkoveistosta tänne ollaan tuomassa.

Veistoksen puuhamiehet ovat kertoneet julkisuudessa (ESS 18.1. ja UL 15.1.), miten he marssivat silloisen kaupunginjohtajan Jyrki Myllyvirran puheille, kun eivät olleet tyytyväisiä siihen vastauk­seen, jonka veistoshanketta tarkastellut Lahden julkisen taiteen työryhmä hankkeesta antoi. Mukaan tapaamiseen oli pakattu ehtoisan emännän leipomaksi kuvailtuja karjalapiirakoita, ja temppu tepsi. Myllyvirran kerrotaan antaneen mahtikäskynsä veistoksen toteuttamiseksi.

Millainen mahtaa olla nykyisen kaupunginjohtajan Pekka ­Timosen piirakkamaku? Se olisi varmaan hyvä tietää, jos on aikeissa pystyttää Lahteen uutta julkista veistosta.

Eihän siinä mitään, jos nämä patsaat pystytettäisiin yksityisille tonteille ja täysin yksityisin varoin, mutta kun ne pystytetään julkiseen paikkaan ja niiden pystytykseen käytetään julkisia varoja.

Kuullaanko tässä esimerkiksi asukkaita, jotka joutuvat katsomaan päivät pitkät asuinympäristöönsä nousevaa tekelettä?

Yllättävän kalliiksikin näiden lahjoituksena saatujen veistosten pystyttäminen tulee – perus­tamiskulut ja huollon maksaa kaupunki. Kaupunginpuutarhuri arvioi (ESS 18.1.), että veistoksen perustuskuluihin menee herkästi kymmeniä tuhansia euroja. Ne maksetaan meidän veronmaksajien kukkaroista.

Tällaisten niin sanottujen patsastuuppausten ongelma on siinä, että niiden takana on joukko asiaan­sa intohimoisesti suhtautuvia ihmisiä, joilta on turha odottaakaan puolueetonta ajattelua.

Juuri siksi tarvittaisiin loistavien ja viileästi asiaa puntaroivien lahtelaisten virkaihmisten ja heidän avukseen kutsumien asiantuntijoiden puuttumista tilanteeseen. Hyvä avaus aiheesta on Ranta-Kartanoon sorvattu Lahden kaupungin ensimmäinen taideohjelma (s. 29).

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi