Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Kimmo
Kangas
kimmo.kangas@ess.fi

Esalainen

Miten käy bitcoinin, kun kurssikupla puhkesi?

Moikkelis koikkelis, kaikki arvon lukijat, ja tervetuloa seuraamaan uutta ja urheaa Bitcoin-vuotta 2019!

Näin kirjoitetaan bittiraha.fi-sivustolla heti vuodenvaihteen jälkeen ilmestyneessä blogissa. Urheutta bitcoinien omistajat totisesti tarvitsivat viime vuonna, sillä tunnetuimman kryptovaluutan arvon kehitys oli murhaavaa.

Siinä missä yhden bitcoinin arvo oli 1.1.2018 yli 15 500 Yhdysvaltain dollaria, oli arvo 31.12. 2018 vain vajaat 3 900 dollaria. Toki bitcoinin kurssi on edelleen selvästi korkeammalla kuin vaikkapa vuoden 2017 alussa, jolloin yksi bitcoin noteerattiin alle tuhannen dollarin arvoiseksi.

Vaikka bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat vilahdelleet uutisissa säännöllisesti, lienee pieni kertaus paikallaan. Kryptovaluutat ovat virtuaalisia eli niitä ei ole olemassa fyysisinä seteleinä ja kolikoina. Bitcoin perustuu lohkoketjuteknologiaan. Avoimen koodin ja lohkoketjun ansiosta mikään yksittäinen taho ei pysty hallitsemaan kryptovaluuttoja, kuten keskuspankit hallitsevat perinteisiä valuuttoja.

Erilaisia kryptovaluuttoja on nykyisin lukuisia, mutta bitcoin on niistä ensimmäinen ja suurin. Bitcoin vietti itse asiassa juuri syntymäpäiviä, sillä kryptovaluutan ensimmäinen lohko ”louhittiin” kymmenen vuotta sitten. Sijoittaminen ja keinottelu ovat olleet bitcoinin merkittävimpiä käyttötarkoituksia. Kryptovaluuttoja on pidetty talouskuplina ja jopa pyramidihuijauksina. Kyseenalaista mainetta ne ovat saaneet myös verkon laittomien kauppa-artikkeleiden maksuvälineenä.

Toisaalta luottamusta ovat nakertaneet kryptokähminnäksikin kutsutut verkkohyökkäykset, joilla vieraat tietokoneet on valjastettu louhimaan hakkereille lisää kryptovaluuttaa. Tällaisesta saatiin ikävä kokemus Lahdessakin viime vuoden helmikuussa, kun kryptovaluutan louhintaan erikoistunut haittaohjelma jumiutti kaupungin ict-yhtiön palvelimia.

Viime vuoden kurssimyllerrys osoitti spekulatiivisen sijoituskohteen vaarat. Kun sijoituskupla suurelta osin tyhjentyi, merkitseekö se samalla kryptovaluuttojen loppua? Kuplan lopulliseksi puhkaisijaksi on ennustettu esimerkiksi kiristyvää sääntelyä ja yleisön luottamuksen menetystä.

Todennäköisesti kryptovaluuttojen kohtalon ratkaisee kuitenkin se, keksitäänkö niille sellaisia käyttötarkoituksia ja sovelluksia, joita suuret kuluttajamassat haluavat käyttää päivittäin. Tämä edellyttää teknologian kehittymistä. Myös kryptovaluuttojen turvallisuus pitää saada nykyistä paremmalle tasolle.

Monen mielestä on vain hyvä, jos kryptovaluuttojen aika keinottelijoiden leluna on ohi. Kryptorahan hautajaisia ei kannata vielä viettää.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi