Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Hanna
Myyrä
hanna.myyra@ess.fi

Esalainen

Muutamia ehdotuksia uudenvuoden lupauksiksi

Uudenvuoden lupauksia pidetään jokseenkin vanhanaikaisina, ainakin, jos ne eivät tähtää ihmisen oman elämän helpottamiseen vaan vaativat päin vastoin jotakin ponnistelua tai muiden huomioon ottamista. Nykyaikana on varmaan tyypillisempää luvata, että käyttää aikaa itseensä kuin se, että käyttää aikaa jonkun toisen hyväksi.

Minulla olisi pari hyvää tarjokasta, jotka eivät vaadi keneltäkään ylenpalttista vaivaa, mutta jotka voivat antaa sekä itselle että muille lisää elämänlaatua ja jopa elinaikaa. Enemmänkin kyse on siitä, mitä kannattaisi jättää tekemättä.

Ensinnäkin tasoa ’helppo’: Lopeta kännykkään puhuminen, kun ajat autoa. Säästät itseäsi ja muita turhilta riskeiltä liikenteessä. Pystyt reagoimaan paremmin, kun keskityt ajamiseen etkä puhumiseen. Liikenteessä reagointiaika on lyhyt ja tarkkaavaisuutta tarvitaan.

On melkein pääsääntö, että kun joku vaihtaa kaistaa, kääntyy varoittamatta tai tulee eteen ilman vilkkua, kuljettaja pälisee puhelimeen. Hän panee muut kuskit hoitamaan reagoinnin puolestaan ja aiheuttaa tarpeettomia vaaratilanteita.

Voin parinkymmenen vuoden kokemuksesta kertoa, että tavoittamattomissa oleminen edes silloin, kun ajaa autoa, on hyvin rauhoittavaa. Voi antaa puhelimen soida, ja soittaa takaisin vasta, kun on pysähdyksissä. Siinä ei menetä mitään.

Toinen (taso: ’keskivaikea’) lupaus voisi olla se, että ottaa tuumaustaukoja. Yksinkertaisesti päättää välillä käyttää minuutin tai pari harkintaan. Sitä voi hyödyntää esimerkiksi ostoksilla: ”Tarvitsenko tämän? Onko tälle käyttöä?” Tuumaustauot auttavat monessa asiassa ja niiden avulla voi päästä parempaan tulokseen kuin reagoimalla aina spontaanisti.

Tuumaustauko on monille tarpeen myös keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa. On aivan käsittämätöntä, millaisia tekstejä ihmiset vihapäissään tai ilkeyttään suoltavat. Viisasta olisi kuitenkin miettiä, joskus jopa yön yli.

Kolmas ja samalla vaikein lupaus voisi olla se, että jättää provosoitumatta. Toisin kuin tuumaustauossa, se usein johtaa siihen, ettei reagoi lainkaan. Tämä voi olla täysin vastoin ensimmäisiä reaktioita, mutta usein järkevin toimintatapa.

Provosoitumatta jättäminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei lähde kostamaan liikenteessä tai hiillosta kuljettajaa, joka omasta mielestä ajaa liian hitaasti. Keskustelupalstoilla se tarkoittaa sitä, että vaikka jokin tapaus kuumentaa tunteita, ei lähde mukaan. Tai jos lähtee, tekee sen viileällä harkinnalla ja analyyttisesti.

Tässä olisi monella paljon voitettavaa ja vähän hävittävää – hetkellinen huomio korkeintaan.

Hanna Myyrä
hanna.myyra@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi