Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Juha
Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Esalainen

Lahden ja Pekingin välille rakentuu hiihtoputki

2017 oli Suomen itsenäisyyden juhlavuosi, ja 2018 muisteltiin sisällissodan sadan vuoden takaisia tapahtumia. Entä tänä vuonna? Onko mitään spesiaalia?

On. Nyt on Suomen ja Kiinan yhteinen talviurheiluvuosi.

Ai mikä? Antakaas kun kerron – se on erityisen merkittävä Lahdelle.

Reilun viikon päästä Pekingissä pidetään talviurheiluvuoden avajaiset ministeriöiden ja noin 50 muun tahon kanssa. Vastaava tapahtuma on suunnitteilla Suomeen helmikuulle.

Bisnespotentiaali on valtava. Kun Peking sai vuoden 2022 talviolympialaiset, presidenti Xi Jingping asetti tavoitteeksi, että 300 miljoonaa kiinalaista vähintään kokeilee talviurheilua.

Maahan rakennetaan satoja hiihtokeskuksia ja jäähalleja.

Apua pyydettiin jo toissa vuonna Lahdesta ja muualta Suomesta. Kiinalaisia on käynyt täällä ja meikäläisiä siellä. Lahden ja kisapaikkakunta Zhangjiakoun välille on solmittu ystävyyskaupunkisopimus.

Hiihto ja varsinkin mäkihyppy ovat kiinalaisille uppo-outoja lajeja. Koska kiinalaiset haluavat menestyä myös niissä, valmennusapua on viisasta hakea Euroopasta. Ja mikä on lähin länsimaa, kun Pekingistä noustaan koneeseen?

Ja kun Helsinkiin on päästy, mikä on lähin talviurheilukaupunki? Niinpä, istumme Lahdessa sievoisen osaamisen ja rahatukun päällä. Täällä on Hiihtokeskuksen ja Messilän lisäksi kaksi huippu-urheiluopistoa, Vierumäki ja Pajulahti.

Valmennuksen kylkeen Lahdella on tarjota huippuluokan talvikisojen järjestämisosaamista. Hiihdon maailmanmestaruuskilpailut on järjestetty täällä seitsemän kertaa, millaista kokemusta ei millään toisella kaupungilla ole.

Lahden ohella Pekingiin lähtee ensi viikolla kymmeniä muita organisaatioita ja yrityksiä. Kauppaa käydään urheiluvälineistä, hirsimökeistä, jäähallien suunnittelusta, talvivaatteista ynnä muusta. Koko talviurheiluklusterin tavoittelema euromäärä pyörii sadoissa miljoonissa.

Maiden välille rakentuva hiihtoputki toimii kumpaankin suuntaan. Kun Kiinaan menee osaamista ja tavaroita, takaisin tulee talvimatkailijoita. Lahti pyrkii saamaan heistä osansa.

Mutta miksi Kiina valitsi Suomen? Miksei Norjaa? Ainakaan Kiina ei ole täysin leppynyt vuonomaalle sen Nobel-valinnasta. Palkinto myönnettiin kiinalaiselle toisinajattelijalle Liu Xiaobolle 2010.

Toisen epäonni on toisen onni. Suomella ja Lahdella on nyt enemmän kuin tuhannen juanin paikka tahkoa euroja ja työpaikkoja.

Meidänkin on kuitenkin välillä uskallettava nostaa ihmisoikeudet esiin.

Juha Honkonen
juha.honkonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi