Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Anne
Honkanen
anne.honkanen@ess.fi

Esalainen

Haaste aikuisille: tule mukaan lukemaan!

Lokakuussa ehdotin Esalaisessani Lahden kirjastolle, että he tekisivät myös oman lukudiplomin aikuisille. Koululaisillehan kirjastolla on ollut omat lukudiplominsa jo pitkään.

Ehdotukseni taustalla oli ajatus, että aikuisten lukuinnostusta nostattamalla voisi samalla vaikuttaa lasten lukuharrastukseen. Lukuharrastusta kampanjoivathan ovat vakuuttaneet, että lukevan aikuisen malli on tärkeä kannustin lapsen lukuharrastuksessa: on turha nurista siitä, ettei lapsi lue, jos itsekään ei viihdy kirjojen parissa.

Lahden kirjastossa toimeen tartuttiin heti!

Kirjastonhoitaja Maija-Kaisa Myllymäki ja informaatikko Suvi Haikola kertoivat ESS:n haastattelussa, että kirjaston väki oli jo pitkään pohtinut käytäväkeskusteluissa jonkinlaisen aikuisten lukulistan tekemistä. Idea lukudiplomista tuntui sopivan tuohon ajatukseen.

Kirjastossa käynnistyi kirjojen valinta. Ehdotuksia tuli kirjaston omalta väeltä niin paljon, että moni hyvä teos jäi Myllymäen ja Haikolan mukaan listan ulkopuolelle. Ne voivat kuitenkin päästä seuraavalle listalle, sillä kirjasto aikoo julkaista uuden kirjalistan vuosittain.

Lukudiplomi auttaa palvelemaan myös muita asiakkaita kuin diplomia suorittavia. Haikola sanoo, että moni kyselee lukusuosituksia kirjastonväeltä, ja juuri silloin mieleen ei tietysti tule yhtään kirjaa. Nyt voi aina kurkata uuteen listaan!

Kirjasto julkaisi aikuisten lukudiplomin torstaina.

Ilmoittaudun sen suorittajaksi ensimmäisten joukossa.

Diplomin suorittaakseen täytyy vuoden aikana lukea 10 kirjaa. Tarjolla on 140 kirjaa 14:ssä eri kategoriassa. Yhdestä kategoriasta voi valita aina yhden kirjan.

Lukulistaa silmäillessä ollaan parhaassa vaiheessa: mitä kaikkea ihanaa tänne onkaan valittu? On elämäntarinoita, matkakirjoja, luontoa ja eläimiä, runoja ja mietteitä, novelleja ja pienoisromaaneja, rakkautta ja muita tunteita, kauhua ja jännitystä, scifiä ja fantasiaa, klassikkoja, kotimaisia nykyromaaneja, käännöshelmiä, kokeilevaa ja erikoista, esseitä ja pakinoita sekä kirjoja yhteiskunnasta ja ympäristöstä.

Helpolla jos haluaisi päästä, niin kirjoista voisi valita ne, jotka on jo lukenut. Mutta eihän tässä tietystikään yritetä päästä helpolla.

Luen yleensä vain ulkomaista kaunoa, klassikoita ja dekkareita. Harvemmin tulee tartuttua esimerkiksi tietokirjaan tai edes elämäkertaan. Siksi päätinkin valita luettavaksi jotain muuta kuin tuttua ja valitsin ensimmäiseksi kirjaksi esseitä ja pakinoita -kategoriasta Roxane Gayn Bad Feminist -teoksen.

Ja sitten vain lukemaan. Tule sinäkin!

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi