Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Ilkka
Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi

Esalainen

Totuuksia miesten puolelta

Olimme tuskin ehtineet saunan ovesta sisään. Sitten lauteilla sukellettiinkin jo siihen, mikä parisuhteessa on olennaista. Vastapäätä istuva noin nelikymppinen mies ryhtyi luennoimaan kovaan ääneen siitä, kuinka oli tänään päättänyt lähteä uimahalliin sen sijaan että olisi lähtenyt ”Orimattilaan naisiin”. Suhteen toinen osapuoli oli vastannut hänen päätökseensä lyhytsanaisesti: ilmeisesti suunnitteilla oli ollut jotain mukavaa yhteistä puuhaa.

Tässä vaiheessa aloin jo toivoa, että tarina ei menisi kovin graafiseksi, sillä mukanani Saksalan uimahallissa oli kaksi noin kymmenvuotiasta uimaria. Onneksi mies jatkoi yleisluontoisella linjalla. ”Siinähän menee hyvä parisuhde pilalle, jos koko ajan ollaan iho kiinni ihossa”, hän filosofoi.

Kymmenpäinen yleisö urahteli myöntymisen merkiksi tai ehkä vain pitääkseen omista näkemyksistään innostuneen ukon aisoissa.

Tuskin missään muualla kuin uimahallin saunassa kuulee ventovierailta miehiltä tällaisia avautumisia. Parisuhdeasioiden ohella lauteilla pannaan joka päivä järjestykseen esimerkiksi lastenkasvatus, kaupungin kaavoituskysymykset ja valtakunnan politiikka.

Olen melko varma, että miehisen puheripulin synnyttää jae­tun alastomuuden tuoma turvallisuuden tunne. Kynnys suun avaamiseen tuntuu madaltuvan huomattavasti, kun ihminen riisuu suojapanssarinsa ja istuttaa ahterinsa lauteille. Saunassa olemme kaikki hetken vertaisia.

Se ei tietenkään tarkoita sitä, että vaatteiden mukana riisuttaisiin persoonallisuus. Uimahallin saunassa tapaa toisinaan melkoisia tapauksia. Varsinkin löylynheitto tuntuu edustavan joillekin miehille käsittämätöntä maskuliinisten voimien taistelukenttää, jonka tarkoituksena ei ole levittää saunaan miellyttävää kosteutta vaan näyttää, kuka tässä saunassa määrää.

Kun kaksi tällaista jääräpäätä sattuu samaan saunaan yhtä aikaa, syntyy helposti henkien taistelu. Muistanpa senkin erään sankarin, joka nousi seisomaan lauteilla, ilmeisesti osoittaakseen, että löylynsietokyvyssä löytyy. Tällainen saunoja jää kuitenkin helposti yksin. Suomalainen mies protestoi yksinkertaisesti poistumalla paikalta.

Olen joskus miettinyt, millaisiksi uimahallin satunnaiset saunakeskustelut muodostuisivat, jos läsnä olisi myös naisia. Kävin joitakin vuosia sitten Saksassa, jossa miehet ja naiset saunovat yhdessä – jos saunovat.

Kovin oli erilainen tunnelma Frankfurtin saunalaitoksessa kuin Saksalan uimahallin saunassa. Moni tuntui tulleen lauteille pikemminkin meditoimaan kuin löylyttelemään. Puhuminen ei kai ollut aivan kokonaan kiellettyä, mutta se tapahtui vain vierustoverin kanssa ja mielellään kuiskimalla. Löylynheitto oli kerran tunnissa toistuva suuri ohjelmanumero, jonka suoritti saunan henkilökunta.

Olen melko varma, että sekasaunominen tukkisi suomalaisten miesten suut. Siksi toivon kovasti, että Unesco hyväksyy juuri meikäläisen saunaperinteen aineettoman kulttuuriperinnön luetteloonsa.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi